Vanderlyde en Bovelander pleiten voor sport en spel in Burundi

Right to Play foto kids

DEN HAAG- Van 12 tot en met 19 november 2011 gaan topsporters en Right To Play Ambassadeurs Arnold Vanderlyde (voormalig bokser) en Floris-Jan Bovelander (voormalig hockeyer) met Right To Play Nederland mee op veldbezoek naar Burundi. Vanderlyde en Bovelander delen de Right To Play waarden en zijn een rolmodel voor alle kinderen. Zij kennen de kracht van sport en daarom willen ze met hun veldbezoek meer aandacht en bekendheid genereren voor de projecten van Right to Play.

Gedurende een week zullen de sporters Right To Play projecten gaan bezoeken en hun enthousiasme voor sport en spel overbrengen door bijvoorbeeld sportclinics te geven. Vanderlyde en Bovelander bezoeken Burundi in hun rol van Ambassadeur voor Right To Play Nederland. Verder gaan er een aantal medewerkers van de Nationale Postcode Loterij mee met de reis. Right To Play is namelijk sinds 2010 beneficient van deze organisatie. Met de reis wil Right To Play de deelnemers laten zien wat het werk van de stichting inhoudt en wat het effect ervan is op de kinderen.

Het sport- en spelprogramma van Right To Play in Burundi is speciaal ontworpen om aan de behoeften van veel Burundezen tegemoet te komen. Zo zijn vele van hen teruggekeerd naar het land nadat ze het geweld in Burundi ontvlucht waren en jarenlang in vluchtelingkampen hebben doorgebracht, bijvoorbeeld in Tanzania. Right To Play zet sport en spel in als dynamisch en grensoverschrijdend middel om de kwaliteit van basisonderwijs te verbeteren, conflicthantering en vrede te stimuleren, de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te herstellen, ziektes als HIV/Aids terug te dringen en bij te
dragen aan de onvoorwaardelijke deelname van kinderen en jongeren in achtergestelde gemeenschappen.

Op dit moment nemen 18.000 kinderen en jongeren wekelijks deel aan de sport- en spelactiviteiten van Right To Play. Deze activiteiten worden begeleid door 171 Burundese Leaders en Coaches. Het doel van Right To Play is om in 2012 20.000 kinderen en jongeren te laten deelnemen aan de wekelijkse sport- en spelactiviteiten, die worden begeleid door 200 Leaders en Coaches.

Voormalig bokser Arnold Vanderlyde (48) behaalde drie keer brons op de Olympische Spelen, in 1984, 1988 en 1992. Daarnaast was hij drie keer Europees en zeven keer Nederlands kampioen. Sinds 2004 is hij Ambassadeur van Right To Play. Zijn passie voor sport draagt hij graag over, met de bedoeling om mensen mentaal en fysiek te stimuleren. "Ik ben blij en trots met Right To Play op reis te gaan naar Burundi!"

Voormalig hockeyer Floris-Jan Bovelander (45) won in 1987 goud met de Nederlandse hockeyploeg bij de Europese kampioenschappen in Moskou. Na een bronzen medaille op de Olympische Spelen van 1988, volgde in 1996 de kroon op zijn carrière: goud in Atlanta. Sinds 2006 is Floris-Jan Ambassadeur van Right To Play. “Het is essentieel dat alle kinderen overal de mogelijkheid hebben zich via spel en
sport te ontwikkelen. Niets is mooier dan kinderen onbevangen te zien genieten bij het spelen en sporten.”

Right To Play is een internationale humanitaire organisatie die met sport en spel programma's de levens van kinderen in de meest achtergestelde gebieden ter wereld, wil verbeteren. Sport is een krachtig instrument dat bijdraagt aan fysieke en psycho-sociale ontwikkeling, vrede, gezondheid en onderwijs. Right To Play leidt vrijwilligers uit lokale gemeenschappen op tot Coaches, om de verschillende programma's uit te zetten in 20 landen die zijn getroffen door oorlog, armoede en ziekte. Right To Play Nederland houdt zich bezig met voorlichting en fondsenwerving voor de uitvoering van projecten van Right To Play in Afrika, Azië en het Midden Oosten.