Waddenvereniging ontvangt ruim 2 miljoen euro van Postcode Loterij

Voorzitter Alexander de Roo van de Waddenvereniging ontvangt uit handen van Judith Lingeman, hoofd Goede Doelen van de Postcode Loterij, naast de jaarlijkse bijdrage de cheque voor het project 'Vismigratierivier Afsluitdijk' | Foto: Roy Beusker
Voorzitter Alexander de Roo van de Waddenvereniging ontvangt uit handen van Judith Lingeman, hoofd Goede Doelen van de Postcode Loterij, naast de jaarlijkse bijdrage de cheque voor het project 'Vismigratierivier Afsluitdijk' Foto: Roy Beusker

Amsterdam, 14 februari 2013 - De Nationale Postcode Loterij stelt 2.070.000 euro beschikbaar voor het project ‘Vismigratierivier Afsluitdijk’ van de Waddenvereniging. Dit werd woensdagavond tijdens het Postcode Loterij Goed Geld Gala in Het Concertgebouw in Amsterdam bekendgemaakt. Met deze bijdrage is de eerste stap gezet om een geleidelijke zoet-zoutovergang tussen de Waddenzee en het IJsselmeergebied te realiseren, wat de visstand in dit gebied versterkt.

Internationaal voorbeeld
De Afsluitdijk heeft ervoor gezorgd dat de visstand in de Waddenzee en het IJsselmeer uitgedund is, omdat de ecologische snelweg voor trekvissen (zalm, zalmforel, paling, stekelbaars, spiering) door de dijk is afgesloten. De Waddenvereniging wil samen met verschillende (natuur)organisaties de afnemende visstanden, die slecht zijn voor de natuur, sport- en beroepsvisserij, tegengaan door een slingerende rivier aan te leggen tussen de twee wateren. De rivier geeft vissen weer de ruimte om hun paai-, leef- en opgroeigebieden te bereiken. De vismigratierivier is een op wereldschaal vernieuwend concept.

Informatiecentrum voor breed publiek
De vismigratierivier is gepland bij het sluizencomplex Kornwerderzand, waar jaarlijks 250.000 bezoekers komen. Een nieuw informatiecentrum zal aan de bezoekers het verhaal vertellen van de vismigratierivier.

291 miljoen euro voor mens en natuur
Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de Postcode Loterij, waar voormalig president Bill Clinton eregast was, werd bekendgemaakt dat dit project is gehonoreerd. De Waddenvereniging ontvangt sinds 1997 een structurele bijdrage van de Postcode Loterij.
De helft van ieder lot van de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Dankzij haar 2,5 miljoen deelnemers kan de Postcode Loterij over 2012 een recordbedrag van 291 miljoen euro schenken aan 89 goede doelen.