• George Clooney en de Postcode Loterij
  • Kanjer van 43,9 miljoen euro valt in Sittard

    Topvisual Kanjer
  • Desmond Tutu, ambassadeur van de Postcode Loterij

Wij zijn een loterij voor goede doelen

De Nationale Postcode Loterij werft sinds 1989 fondsen om organisaties te steunen die werken aan een rechtvaardige en groene wereld. De helft van de totale opbrengsten is bestemd voor het goede doel. De loterij is uitgegroeid tot de grootste goededoelenloterij van Nederland en steunt in 2016 95 goededoelenorganisaties. Sinds haar oprichting heeft de loterij bijna 4,8 miljard euro aan haar begunstigden geschonken in Nederland en daarbuiten.

De Postcode Loterij is onderdeel van de Nationale Holding Goede Doelen Loterijen, waartoe ook de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij behoren.

De Postcode Loterij en haar deelnemers

Dankzij de 2,7 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij – die meespelen met ruim 4 miljoen loten – is in 2016 een bedrag van 328 miljoen euro verdeeld over 95 goededoelenorganisaties. Jaarlijks winnen duizenden deelnemers prijzen, zoals miljoenen euro's, televisies en auto's. Wekelijks wordt de Straatprijs uitgereikt en hele wijken winnen geldprijzen tijdens de Kanjeruitreikingen. Populaire tv-programma’s als 'Koffietijd' en 'Postcode Loterij Miljoenenjacht' trekken wekelijks miljoenen kijkers.

Klik op de afbeelding om het factsheet gedetailleerd te bekijken
Klik op de afbeelding om het factsheet gedetailleerd te bekijken

4,7 miljard euro voor mens en natuur

Organisaties die werkzaam zijn binnen de sectoren mens en natuur in binnen- en buitenland, zoals Natuurmonumenten, UNICEF, Wereld Natuurfonds, Humanitas, de Vogelbescherming en Artsen zonder Grenzen, ontvangen steun van de Postcode Loterij. Met die steun realiseren goededoelenorganisaties projecten die het bijvoorbeeld mogelijk maken de leefbaarheid in Nederlandse wijken te vergroten, het leven in de oceanen te beschermen en zorgen voor schoon drinkwater voor de kinderen in Sierra Leone.

Jaarverslagen Postcode Loterij