Maak kans: premièrekaarten film over Congolese arts Denis Mukwege

De Congolese gynaecoloog Dr. Denis Mukwege hielp in Congo dertigduizend meisjes en vrouwen seksueel geweld te boven te komen. Voor zijn werk ontving hij  vorig jaar de prestigieuze Sacharovprijs van het Europees Parlement. Via Stichting Vluchteling steunt de Postcode Loterij het werk van Denis Mukwege. Op 22 maart gaat er in Den Haag tijdens het Movies That Matter Festival een indrukwekkende film over Dr. Denis Mukwege in première. Als Postcode Loterij-deelnemer maakt u kans op 1 van de 10x2 filmkaarten die wij verloten.

De film ‘The Man Who Mends Women, The Wrath of Hypocrates’ (regisseur Thierry Michel) vertelt het verhaal van de Congoleze arts Dr. Denis Mukwege. Hij zet zich onvermoeibaar in voor het stoppen van seksueel geweld in Congo, waar gewelddadige verkrachtingen dagelijks worden ingezet als oorlogswapen. In 1999 richtte hij in Bakavu het Panzi ziekenhuis op: ‘een oase van rust in een stad vol modder’, waar vrouwen en meisjes terecht kunnen voor medische, psychische, maar ook maatschappelijke hulp. In de afgelopen 15 jaar werden hier meer dan 30.000 vrouwen behandeld aan de gevolgen van gewelddadige verkrachtingen.

Naast zijn werk bij het Panzi ziekenhuis is Mukwege ook mensenrechtenactivist. Door seksueel geweld wereldwijd onder de aandacht te brengen, hoopt hij de verkrachtingen te kunnen voorkomen. Mukwege schroomt er niet voor om daders van seksueel geweld aan te wijzen. Dit levert hem ook veel vijanden op, zo bleek bij een aanval op zijn leven in 2012. Mukwege overleefde de aanval, maar zijn bewaker werd dodelijk getroffen door de rondvliegende kogels.

Maak kans op filmkaarten

Op het jaarlijkse Movies that Matter Festival gaat op zondag 22 maart om 20.00u de film over Dr. Denis Mukwege in première. Als Postcode Loterij-deelnemer maakt u kans op de 10x2 kaarten die wij verloten. Via uw Persoonlijke Pagina (via de tab LedenVoordeel) kunt u zich aanmelden voor deze dag. Heeft u nog geen Persoonlijke Pagina? Registreer u dan snel! Meedoen kan van 2 t/m 9 maart.

Over het Movies that Matter Festival

Het jaarlijkste Movies that Matter Festival vindt in 2015 van 20 tot en met 28 maart plaats in
Den Haag. Het biedt een gevarieerd programma met speelfilms en documentaires over mensenrechten, vrede, vrijheid en duurzaamheid en een uitgebreid verdiepingsprogramma. Daarnaast zijn er debatten, talkshows met internationale gasten, dagelijkse muziekoptredens en een expositie.

De film over Dr. Denis Mukwege wordt vertoond in het hoofdprogramma ‘A Matter of ACT’ van Amnesty International waarin actuele documentaires over het leven en werk van mensenrechtenverdedigers centraal staan. De films geven een indringend beeld van hun dappere strijd tegen onrecht. Ze laten zien aan welke gevaren mensenrechtenactivisten blootstaan – van Syrië tot Jamaica, van Nigeria tot Bahrein. De mensenrechtenverdedigers uit deze films zijn eregast op het festival. De meesten van hen zijn aanwezig bij de vertoning van de films waarin zij worden geportretteerd. Ze beantwoorden vragen uit het publiek en nemen deel aan debatten en talkshows.