• Bestemming... met Caroline | op RTL 4

    Bestemming... met Caroline | Op RTL 4
  • Bestemming... met Gaston | op RTL 4

    Bestemming... met Gaston | Op RTL 4

Bestemming...

Het nieuwe TV-seizoen van de Postcode Loterij is gestart! In het nieuwe programma ‘Bestemming…’ reizen Caroline Tensen, Martijn Krabbé, Winston Gerschtanowitz, Nicolette van Dam, Gaston Starreveld en Quinty Trustfull af naar verschillende bestemmingen ter wereld. Gedurende zes afleveringen is te zien hoe de ambassadeurs meelopen met verschillende projecten van een goed doel, dat wordt gesteund door de Postcode Loterij. Ver weg, maar ook dichtbij huis.

Van tevoren weten de zes Postcode Loterij-ambassadeurs wat de bestemming is, maar niet om welk goed doel het gaat. Het enige dat vaststaat is dat hulp ter plaatse hard nodig is. De persoonlijke reisverslagen van de ambassadeurs geven een onthullende en soms onthutsende kijk in een wereld die vaak onzichtbaar blijft.

Bestemming... is vanaf zondag 2 oktober zes weken lang te zien om 23.30 uur bij RTL 4.

Aflevering 6 | zondag 6 nov | Terre des Hommes

Winston Gerschtanowitz: “Kindersekstoerisme, een soort horrorfilm”

In de bloedstollende laatste aflevering van Bestemming… is te zien hoe Winston Gerschtanowitz kindersekstoeristen in Nepal ontmaskert. Samen met een team van Terre des Hommes gaat de Postcode Loterij-ambassadeur undercover. Hij ziet met eigen ogen hoe kinderen in Nepal dagelijks het risico lopen om in verkeerde handen te vallen. Een reis die Winston nog lang nachtmerries bezorgt: “Alsof ik in een soort horrorfilm zit.”

Winston slikt gespannen. Hij stond zojuist oog in oog met een kindersekstoerist. “Ik wilde die deur inschoppen. Maar dan verpest ik het hele onderzoek.”

“Gewoon midden op straat!”
De Postcode Loterij-ambassadeur verbaast zich hoe snel hij de markt naar kinderseks wordt ingelokt: “Ik sta nog geen half uur buiten en tien man heeft al geprobeerd me naar binnen te lokken. Gewoon midden op straat! Zonder enige gêne zegt zo’n jongen dat hij ook meisjes van vijftien jaar heeft…”

99% van de straatkinderen seksueel misbruikt
De handel in kinderseks is wijdverbreid. “99 Procent van de straatkinderen is seksueel misbruikt”, legt een sociaal werker van Terre des Hommes uit aan de tv-presentator. Gelukkig ervaart Winston ook hoe Terre des Hommes kinderen beschermt en hoe slachtoffers worden geholpen met psychosociale zorg, onderdak en rechtsbijstand.

Aflevering 5 | zondag 30 okt | Oranje Fonds

Gaston Starreveld: Naastenliefde ver weg en dichtbij

In de vierde aflevering van ‘Bestemming…’ zien we Postcode Loterij- ambassadeur Gaston Starreveld eens niet aan de voordeur staan, maar er een kijkje achter nemen. Bij die van het Oranje Fonds om precies te zijn. Op Curaçao draait hij mee in een verzorgingstehuis voor demente mensen. En in Rotterdam verbouwt hij groente en fruit, bestemd voor de pakketten van Voedselbank Rotterdam.

Kwetsbare mensen uit hun isolement halen. Dat is een van de zaken waar het Oranje Fonds zich voor inzet. De Voedseltuin in Rotterdam is hier een mooi voorbeeld van is. Gaston loopt er een dagje mee. Hij helpt de vrijwilligers met het kweken van groente en fruit, bestemd voor de pakketten van Voedselbank Rotterdam. Hij ziet niet alleen wat voor een prachtige oogst er vandaan komt. Maar bovenal hoe de plek van betekenis is voor betekent nuttige dagbesteding en nieuwe vriendschappen.

Op bustrip met dementerenden
Na Rotterdam reist Gaston af naar Curaçao. In Willemstad bezoekt hij een verzorgingshuis voor demente mensen. Vanwege het taboe dat hier rust op dementie, krijgen deze mensen vaak niet de juiste zorg en verliezen daardoor ieder contact met de samenleving. In het verzorgingshuis Kas Hugenholtz ervaart Gaston hoe de ouderen daar volop aandacht en verzorging krijgen. Hij gaat een dagje met de bewoners op stap en maakt een bustrip over het eiland.

Bekijk de aflevering

Aflevering 4 | zondag 23 okt | UNHCR

Nicolette van Dam: Op stap met vluchtelingen uit Guatemala

In aflevering 4 reist Postcode Loterij-ambassadeur Nicolette van Dam af naar Mexico. Daar ziet zij wat vluchtelingenorganisatie UNHCR betekent voor tienduizenden mensen in Midden-Amerika die hun land ontvluchten vanwege extreem bendegeweld.

UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN helpt vluchtelingen over de hele wereld. Nicolette reist samen met een aantal vluchtelingen uit Honduras, Guatemala en El Salvador mee op hun route.


Territoriale oorlogen
Nicolette ervaart de reis door de ogen van de jonge mannen met wie ze meereist. Ze zijn op de vlucht vanwege extreem bendegeweld in hun thuisland. Ze hoort hun emotionele verhalen over de persoonlijke drama’s die de bendes veroorzaken met hun territoriale oorlogen.

Hereniging met familie
Gelukkig ziet Nicolette ook hoe UNHCR aan zoveel mogelijk vluchtelingen een veilig onderkomen biedt. In de hoop hen uiteindelijk te kunnen herenigen met hun familie die ze noodgedwongen achterlieten.

Bekijk de aflevering

Aflevering 3 | zondag 16 okt | UNICEF

Quinty Trustfull: “Ik heb bijzonder krachtige vrouwen ontmoet”

In de derde aflevering van Bestemming... is het de beurt aan ambassadeur Quinty Trustfull. Zij reist af naar Zambia en hoort ter plekke dat zij met UNICEF op pad gaat. Een ervaring die diepe indruk maakt op Quinty: “Ik heb bijzonder krachtige vrouwen ontmoet.”

Zambia is een prachtig land, maar er heerst extreme armoede en het aantal hiv infecties is hoog: 11% van de bevolking lijdt aan de ziekte. En toch zijn onderwerpen als hiv en veilig vrijen grote taboes in het land. Quinty ervaart hoe de jeugd omgaat met deze taboes. UNICEF helpt de allerarmste gezinnen door middel van een zogenaamd cash transfer program: een bijdrage van omgerekend 7 euro per maand.

Een wereld van verschil met 7 euro
Quinty ziet met eigen ogen hoe effectief dit cash program is: “Ik ben nog steeds onder de indruk van het enorme verschil dat 7 euro per maand betekent. Moeders kunnen dit geld gebruiken om hun kinderen naar school te laten gaan en door het te investeren in een eigen bedrijfje hun eigen inkomen vergroten. Ik heb veel bijzonder krachtige vrouwen ontmoet.”

Bekijk de aflevering

Aflevering 2 | zondag 9 okt | Natuurmonumenten

Martijn Krabbé: De wildernis in je achtertuin

In de tweede aflevering van ‘Bestemming…’ wordt Martijn Krabbé de Veluwe opgestuurd. Samen met boswachters van Natuurmonumenten leeft, eet en slaapt hij twee dagen in de natuur. Ook ontmoet hij twee- en vierbenige vrijwilligers die op een unieke manier aan natuurbehoud doen. Zal Martijn de ‘Big 5’ van de Veluwe allemaal kunnen afvinken?

Bekijk de aflevering

Aflevering 1 | zondag 2 okt | Cordaid

Caroline Tensen: "Eén van mijn zwaartse reizen"

In de eerste aflevering van ‘Bestemming…’ reist Caroline Tensen naar Ethiopië. In Afrika is een ramp van ongekende omvang gaande. Door de ergste droogte in 50 jaar mislukken de oogsten. Extreme droogte in Ethiopië brengt de levens van 10 miljoen mensen in gevaar. Caroline ziet hoe de bevolking noodhulp krijgt van Cordaid in de vorm van voedsel, water en medicijnen. Zij beschreef het als één van haar zwaarste reizen: “Ik ging op pad met een gezondheidswerker van Cordaid.  Ik was stil van wat ik daar zag Zoveel ondervoede kinderen. Ze hebben vaak niets te eten. Die honger… daar zal ik nooit aan wennen. Zo’n 50.000  kinderen en zwangere vrouwen in dit gebied  zijn ondervoed. Gelukkig helpt Cordaid met medicijnen, water en voedsel. En krijgen kinderen, zwangere vrouwen en jonge moeders die ondervoed zijn extra voedselhulp. Cordaid doet dat op de meest afgelegen plekken op aarde.

Bekijk de aflevering