• Bestemming... met Caroline | op RTL 4

    Bestemming... met Caroline | Op RTL 4
  • Bestemming... met Gaston | op RTL 4

    Bestemming... met Gaston | Op RTL 4

Bestemming...

Het nieuwe TV-seizoen van de Postcode Loterij is gestart! In het nieuwe programma ‘Bestemming…’ reizen Caroline Tensen, Martijn Krabbé, Winston Gerschtanowitz, Nicolette van Dam, Gaston Starreveld en Quinty Trustfull af naar verschillende bestemmingen ter wereld. Gedurende zes afleveringen is te zien hoe de ambassadeurs meelopen met verschillende projecten van een goed doel, dat wordt gesteund door de Postcode Loterij. Ver weg, maar ook dichtbij huis.

Van tevoren weten de zes Postcode Loterij-ambassadeurs wat de bestemming is, maar niet om welk goed doel het gaat. Het enige dat vaststaat is dat hulp ter plaatse hard nodig is. De persoonlijke reisverslagen van de ambassadeurs geven een onthullende en soms onthutsende kijk in een wereld die vaak onzichtbaar blijft.

Bestemming... is vanaf zondag 2 oktober zes weken lang te zien om 23.30 uur bij RTL 4.

Aflevering 4 | zondag 23 okt | UNHCR

Nicolette van Dam: Op stap met vluchtelingen uit Guatemala

In aflevering 4 reist Postcode Loterij-ambassadeur Nicolette van Dam af naar Mexico. Daar ziet zij wat vluchtelingenorganisatie UNHCR betekent voor tienduizenden mensen in Midden-Amerika die hun land ontvluchten vanwege extreem bendegeweld.

UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN helpt vluchtelingen over de hele wereld. Nicolette reist samen met een aantal vluchtelingen uit Honduras, Guatemala en El Salvador mee op hun route.


Territoriale oorlogen
Nicolette ervaart de reis door de ogen van de jonge mannen met wie ze meereist. Ze zijn op de vlucht vanwege extreem bendegeweld in hun thuisland. Ze hoort hun emotionele verhalen over de persoonlijke drama’s die de bendes veroorzaken met hun territoriale oorlogen.

Hereniging met familie
Gelukkig ziet Nicolette ook hoe UNHCR aan zoveel mogelijk vluchtelingen een veilig onderkomen biedt. In de hoop hen uiteindelijk te kunnen herenigen met hun familie die ze noodgedwongen achterlieten.

Aflevering 3 | zondag 16 okt | UNICEF

Quinty Trustfull: “Ik heb bijzonder krachtige vrouwen ontmoet”

In de derde aflevering van Bestemming... is het de beurt aan ambassadeur Quinty Trustfull. Zij reist af naar Zambia en hoort ter plekke dat zij met UNICEF op pad gaat. Een ervaring die diepe indruk maakt op Quinty: “Ik heb bijzonder krachtige vrouwen ontmoet.”

Zambia is een prachtig land, maar er heerst extreme armoede en het aantal hiv infecties is hoog: 11% van de bevolking lijdt aan de ziekte. En toch zijn onderwerpen als hiv en veilig vrijen grote taboes in het land. Quinty ervaart hoe de jeugd omgaat met deze taboes. UNICEF helpt de allerarmste gezinnen door middel van een zogenaamd cash transfer program: een bijdrage van omgerekend 7 euro per maand.

Een wereld van verschil met 7 euro
Quinty ziet met eigen ogen hoe effectief dit cash program is: “Ik ben nog steeds onder de indruk van het enorme verschil dat 7 euro per maand betekent. Moeders kunnen dit geld gebruiken om hun kinderen naar school te laten gaan en door het te investeren in een eigen bedrijfje hun eigen inkomen vergroten. Ik heb veel bijzonder krachtige vrouwen ontmoet.”

Bekijk de aflevering

Aflevering 2 | zondag 9 okt | Natuurmonumenten

Martijn Krabbé: De wildernis in je achtertuin

In de tweede aflevering van ‘Bestemming…’ wordt Martijn Krabbé de Veluwe opgestuurd. Samen met boswachters van Natuurmonumenten leeft, eet en slaapt hij twee dagen in de natuur. Ook ontmoet hij twee- en vierbenige vrijwilligers die op een unieke manier aan natuurbehoud doen. Zal Martijn de ‘Big 5’ van de Veluwe allemaal kunnen afvinken?

Bekijk de aflevering

Aflevering 1 | zondag 2 okt | Cordaid

Caroline Tensen: "Eén van mijn zwaartse reizen"

In de eerste aflevering van ‘Bestemming…’ reist Caroline Tensen naar Ethiopië. In Afrika is een ramp van ongekende omvang gaande. Door de ergste droogte in 50 jaar mislukken de oogsten. Extreme droogte in Ethiopië brengt de levens van 10 miljoen mensen in gevaar. Caroline ziet hoe de bevolking noodhulp krijgt van Cordaid in de vorm van voedsel, water en medicijnen. Zij beschreef het als één van haar zwaarste reizen: “Ik ging op pad met een gezondheidswerker van Cordaid.  Ik was stil van wat ik daar zag Zoveel ondervoede kinderen. Ze hebben vaak niets te eten. Die honger… daar zal ik nooit aan wennen. Zo’n 50.000  kinderen en zwangere vrouwen in dit gebied  zijn ondervoed. Gelukkig helpt Cordaid met medicijnen, water en voedsel. En krijgen kinderen, zwangere vrouwen en jonge moeders die ondervoed zijn extra voedselhulp. Cordaid doet dat op de meest afgelegen plekken op aarde.

Bekijk de aflevering