Kanjers Van Goud

Ambassadeurs bezoeken een goededoelenproject van de Postcode Loterij in het binnen- of buitenland. Zij brengen een bezoek aan een medewerker van het goede doel en volgen hem of haar tijdens het werk. Ondertussen komt deze Kanjer van Goud voor grote verrassingen te staan. Vanaf zondag 13 maart 2016, 5 weken lang, op zondag om 23:40 op RTL 4.

10 april | Resto VanHarte

Gaston Starreveld, ambassadeur Postcode Loterij op bezoek bij RestoVanHarte

Bij Resto VanHarte ontmoeten buurtbewoners elkaar aan de gezamenlijke eettafel. Resto VanHarte werkt vanuit de overtuiging dat de eettafel mensen met elkaar verbindt; de anonimiteit verdwijnt en sociaal isolement wordt teruggedrongen. Resto VanHarte is actief in buurten en wijken waar mensen met uiteenlopende culturele en sociale achtergronden samen wonen en leven. Vaak gaat het in deze buurten om mensen met een smalle beurs. 

Gaston bezoekt Resto VanHarte in Amersfoort. Manager Patricia en chefkok Rory runnen deze Resto met hart en ziel. Gaston maakt kennis met de vrijwilligers die twee keer per week een 3-gangenmenu op tafel zetten voor nog geen 5 euro. Natuurlijk laat hij ook in de keuken en in de bediening z’n handjes wapperen en hij schuift aan bij het diner, waar hij praat met de vaste gasten over het belang van een initiatief als Resto VanHarte in deze tijd waarin 1 op de 3 ouderen in Nederland eenzaam is.

Bekijk hier de aflevering ›

3 april | VluchtelingenWerk Nederland

Wereldwijd zijn er 60 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Velen komen uit Eritrea, Irak, en vooral Syrië. De meeste Syrische vluchtelingen worden in buurlanden opgevangen zoals Jordanië en Libanon. Een klein percentage komt naar Nederland. De gemeente Amsterdam heeft vier noodopvanglocaties opgezet, waar in totaal 1400 mensen verblijven. Hier wachten ze op een plekje in een asielzoekerscentrum, waar hun procedure pas kan beginnen. Martijn Krabbé maakt kennis met Claire Korpershoek, een van de vele vrijwilligers die namens VluchtelingenWerk Nederland deze vluchtelingen bijstaat.

In de vierde aflevering van Kanjers van Goud komen verschillende verhalen van Syrische vluchtelingen, die door Claire worden begeleid, aan bod. Zo werkte Rami in Syrië voor de gemeente, maar moest vluchten door een protestlied dat op zijn computer stond. Hind vluchtte voor het oorlogsgeweld met haar hele gezin en Ziad was een succesvol student in Syrië. Met een moslim vader en een christelijke moeder had hij een vrije opvoeding. Daarom werden zij als heidenen gezien. Zijn broer werd vermoord en als zij niet gevlucht waren, zou hen hetzelfde lot gewacht hebben.

Bekijk hier de aflevering ›

27 maart | UNICEF

Nicolette van Dam op reis voor Kanjers van Goud

Nicolette bezoekt samen met Carine Munting van UNICEF een aantal projecten in de Oostkaap, een van de provinciën van Zuid-Afrika. De aandachtsgebieden van UNICEF in dit gebied zijn met name geweld tegen kinderen en gezondheid van moeders en hun baby’s. Een op de twee kinderen heeft dagelijks te maken met fysiek geweld, niet alleen thuis maar ook op school. UNICEF probeert met verschillende projecten de relatie en communicatie tussen opvoeder en kind te verbeteren en duidelijk te maken dat het niet normaal is om je kind te slaan.

Het MomConnect project bevordert de gezondheid van moeder en baby. MomConnect is een sms- applicatie voor de mobiele telefoon waarmee alle zwangere vrouwen geregistreerd kunnen worden.

Dit met het doel deze vrouwen te begeleiden tijdens hun zwangerschap en het eerste jaar na de bevalling. Als gevolg van de sms’jes bezoekt de moeder de kliniek eerder en regelmatiger, krijgt ze de juiste medische hulp, krijgt ze advies over gezond eten, medicijnen en de juiste verzorging van het kind.

Bekijk hier de aflevering ›

20 maart | Het Nederlandse Rode Kruis

Humberto Tan, ambassadeur van de Postcode Loterij

We kennen het Rode Kruis allemaal van de hulpverlening bij grote rampen én bieden van noodhulp in conflictgebieden. Maar veel mensen weten niet wat ze precies in Nederland doen. Zo staat het Rode Kruis klaar op grote en kleine evenementen: de vrijwillige hulpverleners zijn getraind om adequaat EHBO te verlenen, en weten precies hoe zij eventuele calamiteiten tijdens evenementen in goede banen kunnen leiden. 

Op dit moment heeft het Rode Kruis voor de hulpverlening en bemanning van EHBO-posten op evenementen en op opvanglocaties van vluchtelingen veel vrijwilligers nodig. Humberto Tan bezoekt voor Kanjers van Goud een vrijwilliger van het Rode Kruis; Erik van Luxzenburg. Humberto helpt de vrijwilligers van het Rode Kruis met het sorteren van door burgers gedoneerde kleding aan de Rode Kruis Welkom Winkel voor vluchtelingen.

Bekijk hier de aflevering ›

13 maart | Postcode Lottery Green Challenge

Quinty Trustfull & Jurriaan Ruys

De Postcode Loterij organiseert de Postcode Lottery Green Challenge, ‘s werelds grootste jaarlijkse prijs voor duurzaam ondernemen. De Postcode Lottery Green Challenge spoort groene start-ups aan om hun creatieve en innovatieve ondernemersplannen in te zenden voor producten en diensten die CO2-uitstoot verminderen. De deelnemer met het beste idee wint 500.000 euro om zijn of haar ondernemersplan op de markt te brengen.

Winston Gerschtanowitz & Ginger Dosier

In de afgelopen jaren zijn al negen geweldige initiatieven beloond met het prijzengeld. Zo won vorig jaar Jurriaan Ruys met zijn bedrijf Land Life Company. Een organisatie die biologisch afbreekbare couveuses ontwikkelt waarmee jonge boompjes in extreem droge gebieden kunnen overleven en herbebossing mogelijk wordt. Bewatering en onderhoud zijn dan niet nodig. Dankzij het prijzengeld zijn demonstratieprojecten met een oppervlakte van ruim zeven keer het Vondelpark gerealiseerd in Mexico, Spanje en Californië. Met deze projecten laat Land Life Company (lokale) overheden zien hoe men op effectieve wijze natuurherstel kan realiseren. Quinty bezoekt een demonstratieproject in Spanje.
Winston bezoekt twee andere oud-winnaars van de Postcode Lottery Green Challenge in Amerika. Hoe gaat het met Eben Bayer die van paddenstoelen verpakkingsmaterialen maakt? En met Ginger Dosier die van natuureigen bacteriën bakstenen produceert?

Bekijk hier de aflevering ›

Website: www.rtl.nl/kanjersvangoud