Kanjers van Goud 2009

Aflevering 1: Oxfam Novib

Cheque uitreiking prijzwinnaars Kanjers van goud

Willeke van Rijn is 34 jaar oud. Ze is geboren in Katwijk aan Zee, heeft 3 broers en 1 zus. Willeke heeft in 2006 voor Oxfam Novib een fondsenwervingskantoor opgezet in India. Het mooie van dat kantoor is dat het voor en door lokale bevolking is. Zo helpt de bevolking – met wat steun in de rug van Willeke – dus eigenlijk zichzelf.

Binnen twee jaar een fondsenwervingskantoor op poten

Willeke heeft in de stad Bangalore binnen 2 jaar een fondsenwervingskantoor opgezet.Haar taak was er voor te zorgen dat (internationale) bedrijven in India het werk van OxfamNovib financieel steunen. In deze aflevering gaat Beau naar India, om te kijken hoe het nu met het project gaat dat Willeke ooit opgezet heeft.

Hoe gaan het kantoor te werk?

De medewerkers van het fondswervingskantoor bellen met grote bedrijven en vertellen wat voor werk Oxfam doet, en of ze langs mogen komen voor een presentatie. Dan zetten ze een stand op in het bedrijf met info over het werk van Oxfam. Ook proberen ze face-to-face mensen warm te maken voor hun projecten met als doel het werven van donateurs.

Over Oxfam Novib

Oxfam Novib is een ontwikkelingsorganisatie met een focus op structurele oplossingen. De slogan is dan ook: ‘Ambassadeurs van het zelf doen’. Kort-door-de-bocht gezegd: OxfamNovib steunt lokale partner organisaties die later op eigen benen kunnen staan. Daarom stuurt OxfamNovib niet snel Nederlanders naar het buitenland. Goed geschoolde mensen kunnen hun leven in eigen hand nemen. Oxfam Novib steunt bijvoorbeeld onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden en probeert de positie van vrouwen te verbeteren. Het doel van OxfamNovib is het verbeteren van de rechten en situaties van mensen.

Aflevering 2: Natuurmonumenten

Winnaars Kanjers van Goud aflevering 2

Harald is 47 jaar en beheerder van Oost-Veluwe, een groot gebied in Gelderland dat zich uitstrekt tussen Apeldoorn en Zutphen. Het gebied is rond de 2000 hectare groot, vergelijkbaar met zo’n 4.000 voetbalvelden. Hij is als beheerder de baas van alle boswachters in dat gebied en de vele vrijwilligers die hier ook voor Natuurmonumenten werken.

Liefde voor de natuur begint bij de jeugd

Het is de persoonlijke missie van Harald om mensen bij de natuur te blijven betrekken. Als mensen er namelijk niks mee hebben, dan is de kans dat die natuur overleeft een stuk kleiner. Hij merkt dat steeds meer mensen natuur niet zo belangrijk lijken te vinden. Dat geldt zeker voor de jeugd en al helemaal bij de wat oudere jeugd. Liefde voor de natuur begint bij de jeugd, vindt Harald.

Natuurmonumenten wil meer ruimte voor planten en dieren

Er is steeds minder groene ruimte in Nederland. Doordat steden en industrieterreinen groeien en het aantal wegen toeneemt, is er in ons land inmiddels zelfs minder dan tien procent natuur over. Natuurmonumenten probeert daar meer vierkante meters natuur van te maken, want zij wil zoveel mogelijk grond inrichten als natuurgebied. Dus meer ruimte voor planten en dieren en dat in combinatie met meer mogelijkheden voor mensen om van die natuur te genieten.

Met fondsen stukjes grond aanschaffen

Via de actie ‘Op de banken voor meer natuur’ probeert Natuurmonumenten door heel Nederland de natuurgebieden met elkaar verbinden, als aaneengesloten stroken. Dat is goed voor de planten en dieren. Want dieren kunnen zo makkelijk van het ene naar het andere gebied. Harald  heeft daar op meerdere manieren mee te maken. Bijvoorbeeld door met fondsen die beschikbaar worden gesteld namens Natuurmonumenten zelf stukjes grond aan te schaffen. Daar is helaas steeds minder geld voor.

Aflevering 3: Progreso en Amazonas

Rianne van der Bom is 30 jaar oud en woont in Peru. Ze studeerde tropische landbouw in Deventer, en ging daarna werken bij de Nederlandse organisatie Progreso, die zich wereldwijd inzet voor koffieboeren. Via Progreso kwam ze 5 jaar geleden terecht in Peru. Hier kwam Rianne voor het eerst in contact met de Yanesha indianen. Ze voelde zich meteen verbonden en is sindsdien bijna zelf een Yanesha geworden. Rianne trekt zich het lot aan van de Yanesha’s. Peru is inmiddels Rianne’s tweede vaderland. Ze is verliefd op het land, de mensen en de cultuur.

Riannes eigen organisatie

Om de koffieboeren en andere Peruanen nog beter te helpen heeft Rianne eind 2008, samen met vier Peruanen een eigen organisatie opgericht die Amazonas heet. Naast Rianne, die landbouwdeskundige is, bestaat Amazonas uit nog een landbouwdeskundige, een veeteelt expert, een bioloog en een accountant. Eenvoudig gezegd zorgt Rianne er voor dat de ‘individuele’ koffieboeren zich gaan organiseren, een coöperatie vormen om zo samen hun Yanesha koffie te verkopen. Op deze manier krijgen ze een betere prijs voor hun koffie, betere levensomstandigheden een positieve bijdrage aan de sociale en ecologische omgeving en blijft hun Yanesha cultuur behouden.

Yanesha

De Yanesha indianen vormen een inheemse stam van ongeveer 20.000 mensen. Veel Yanesha’s zijn arme koffieboeren die leven in de wijde omgeving van Rianne’s standplaats Villa Rica, op zo´n 10 uur rijden van de hoofdstad Lima. Voorheen verkocht elke koffieboer gewoon zijn zak met koffie aan de eerst de beste verkoper, de prijs was zo niet al te hoog. Via een coöperatie staan ze samen sterk. En als de coöperatie officieel gecertificeerd wordt – dus een keurmerk krijgt – krijgen ze nog meer geld voor hun koffie. De coöperatie is er nog niet maar ze zijn al een heel eind op de goede weg, en mede door de steun van Stichting DOEN zal dit zeer waarschijnlijk worden bereikt, en kunnen de Yanesha indianen een stuk makkelijker leven. En misschien is de Yanesha koffie dan ook wel in Nederland te koop.

Stichting DOEN
Progreso en Amazonas worden gesteund door Stichting DOEN. DOEN is door de Postcodeloterij opgericht om kleinere initiatieven te kunnen bedienen. Met de bijdrage die DOEN jaarlijks van de loterij krijgt, werkt zij aan een betere wereld waaraan iedereen mee kan doen. Zo heeft DOEN een groot koffieprogramma waarin koffieproducenten ondersteund worden, zoals de Yanesha indianen. Tegenwoordig ontvangt Stichting DOEN ook bijdragen van de overige Goeden Doelen Loterijen. Daardoor kan zij kan een verscheidenheid aan initiatieven financieren op het gebied van Duurzame Ontwikkeling, Cultuur, Welzijn en Sociale Cohesie.

Aflevering 4: Best Buddies

Winnaars Kanjers van Goud aflevering 4

Sigrid Claes is de directrice van Best Buddies Nederland, heeft een buddy, drie kinderen en woont samen met haar vriend Frans. Sigrid werkte vijf jaar geleden in de dagopvang bij zorginstelling Zuidwester in Middelharnis. Ze merkte regelmatig hoe de verstandelijk beperkten in een isolement zaten. Dat kaartte ze ook met regelmaat aan bij haar bestuur. Datzelfde bestuur kwam tijdens een buitenlands bezoek het project Best Buddies tegen en heeft Sigrid vervolgens meteen gevraagd om dat op te starten.

Helft van verstandelijk beperkten heeft geen vrienden
De behoefte aan vriendschap onder verstandelijk beperkte jongeren is groot. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van alle verstandelijk beperkten geen vrienden heeft en zich wel eens eenzaam voelt. Het gaat om bijna 5000 mensen. Sigrid wil binnen twee jaar twintig procent van hen bereiken.

Populariteit groeit
Bij de Zuidwester, de zorginstelling waar Sigrid vier jaar geleden werkte, was er dan ook al snel een wachtlijst van verstandelijk beperkten die heel graag een buddy wilden. Sigrid besluit in Groningen de tweede club op te starten. Lekker uit de buurt. Ook daar staat al snel een nieuwe organisatie op rails. Met steun van het Oranjefonds wordt een snelle groei mogelijk.

Het project Best Buddies
Best Buddies begint in Amerika met Anthony Kennedy Shriver. Hij is een neefje van JF Kennedy, want zijn moeder is de zus van JFK. Anthony merkt dat mensen met een verstandelijke beperking erg moeilijk in contact komen met leeftijdsgenoten zonder beperking. Anthony brengt die twee groepen met elkaar in contact. Best Buddies start in 1989 en is inmiddels actief in meer dan 40 landen.

Aflvering 5: Wereld Natuur Fonds

In deze aflevering van Kanjers van Goud redt Edwin met steun van het Wereld Natuur Fonds alles dat maar leeft in, op en van het water rond Bonaire. Als beloning zorgt Winston ervoor dat zijn dochter Shiraldin vanuit Nederland wordt ingevlogen. De hereniging na 7 jaar is hartverwarmend. Net zoals het nestje zeeschildpadden dat ze zien uitkomen.

Een hart voor de natuur
Edwin is geboren op Bonaire, 45 jaar en inmiddels opgeklommen tot Chief Ranger van het Bonaire Nationaal Marine Park. Hij werkt voor de natuurbeschermingsorganisatie STINAPA (Stichting Nationale Parken Nederlandse Antillen) en is verantwoordelijk voor alles dat in en rond het water leeft op en rond Bonaire.

Edwin houdt van actie
Wat hij het leukst zegt te vinden is iemand op heterdaad betrappen die regels overtreedt. Hij houdt van actie. Dat levert soms wel vreemde situaties op. Zijn vader en broer zijn nog steeds vissers en regelmatig stout. Dus pakt hij hen ook aan. Zijn familie begrijpt hem wel en dus kunnen ze 's avonds gewoon weer vriendelijk om de tafel zitten.

STINAPA Bonaire
Stichting Nationale Parken Nederlandse Antillen is opgericht in 1962 om de natuur op de eilanden actief te beschermen. Er werd bijvoorbeeld gewerkt aan het beschermen van het broedgebied van de Caribische Flamingo en de vorming van Washington Park in 1969.