Kanjers van Goud 2011

Najaar 2011

Aflevering 1: Michiel Mollen, Cordaid/Mensen in Nood (20 november)

 Michiel Mollen bouwt huizen voor de slachtoffers van de verschikkelijke aardbeving in Haiti die nu bijna 2 jaar geleden plaatsvond en waar duizenden mensen werden gedood en dakloos werden. Samen met zijn Team van Cordaid/Mensen in Nood bouwt Michiel voor duizenden Haitianen speciale aardbevingsbestendige woningen. Zo kunnen deze slachtoffers hun leven weer oppakken en hebben ze weer een toekomst. Michiel werk zo hard dat hij zijn familie uit Nederland lange tijd niet meer heeft gezien. Als verassing neemt Gaston Starreveld daarom oom Jos, de favoriete oom van Michiel mee naar Haiti. Dat weerzien levert hartverwarmende momenten op.

Aflevering 2: Sacha Westerbeek, Unicef (27 november)

Prijswinnaar

De Nederlandse Sacha Westerbeek zet zich al jaren met hart en ziel in voor hulpbehoevende kinderen overal ter wereld. Zij deed dat voor Unicef al in Sierra Leone, Ivoorkust en Sudan.
Nu werkt Sacha in Ethiopie waar Unicef de situatie van de kinderen op het gebied van voeding, onderwijs en gezondheidszorg verbetert. Sacha is inmiddels getrouwd en heeft 2 kinderen. Ze heeft een bijzondere band met haar jongere broer Jeroen die in Utrecht woont. Jeroen is nog nooit bij Sacha in Ethiopie geweest. Maar dat gaat veranderen want samen met Caroline Tensen zal hij als verrassing zijn zus in Ethiopie bezoeken. Een ontmoeting die voor broer en zus veel zal betekenen.

Aflevering 3: Stefan Wulffraat en het Wereld Natuur Fonds

Reis naar Borneo

Stefan Wulffraat is al meer dan 15 jaar bioloog op het mooie Indonesische eiland Borneo.Hij zet zich met veel passie in voor de tropische planten en dieren zoals de fascinerende orang-oetang. Stefan trekt soms maanden door de jungle om voor het Wereld Natuur Fonds de gebieden zo goed mogelijk te beschermen. Daardoor heeft hij weinig tijd voor zijn oude vrienden uit Nederland. Maar daar komt verandering in als Gaston Starreveld als verrassing de beste vriend van Stefan, tangoleraar Ard, meeneemt de jungle in. Een ontmoeting van 2 vrienden die ze nooit zullen vergeten.

Aflevering 4: Peter Meijer en de fietskarren

Reis naar Malawi

Peter Meijer zag jaren geleden tijdens een vakantie in het Afrikaanse Malawi dat de mensen hun fiets gebruiken om er van alles op de vervoeren. Hij kwam toen op het idee van een fietskar voor de Malawianen.

Nu slechts enkele jaren later woont Peter met zijn Nederlandse vrouw en pasgeboren zoontje Jantje in Malawi. Hij heeft daar een goedlopend bedrijf waarmee hij fietskarren maakt. Met als groot succes de fietsambulance. Hiermee worden zieke mensen en zwangere vrouwen supersnel naar het ziekenhuis gebracht en dat redt duizenden levens. Tijd om Peter in het zonnetje te zetten. Als verrassing neemt Quinty Trustfull daarom Peters beste vriend Dick mee uit Nederland naar Malawi.

Aflevering 5: Wanda, Daan en Mohammed en de Cruyff-foundation

Wanda Zandbergen (rolstoelbasketball), Daan Glorie (lange-afstand zwemmer) en Mohammed Boulakrhif (voetballer) zijn 3 van de 14 van Cruyff. Ambassadeurs die zich inzetten voor de Cruyff-foundation. Samen vertellen zij het hele verhaal van de foundation: de gehandicaptensport, het Cruyff-institute en de Cruyff-courts. Elk heeft een persoonlijk verhaal en een persoonlijke overwinning die zij te danken hebben aan het werk van de Cruyff-foundation.

Voorjaar 2011

Aflevering 1: Alex Cornelissen, Sea Shepherd (3 april)

Prijswinnaar Sea Shephard

Alex Cornelissen jaagt met Sea Shepherd jarenlang op illegale Japanse walvisvaarders, bevrijdt dolfijnen, redt zeehonden en zet daar zijn eigen leven voor op het spel. Nu leeft hij met zijn gezin op de Galapagos-eilanden en helpt die eilanden paradijselijk mooi te houden. Martijn Krabbé overvalt Alex met zijn beste vriend die hem ooit bij Sea Shepherd bracht. Tijdens een tour langs de eilanden zijn we getuige van hun vriendschap, de resultaten die Alex al heeft geboekt en de enorme natuurschatten die duidelijk maken hoe belangrijk het is dat deze eilanden worden beschermd.

Aflevering 2: Vogelbescherming (10 april)

Winnaars Kanjer van Goud

Pascal Stroeken en Ronald van Harxen zetten zich al meer dan 25 jaar in om de steenuil te redden. Door al hun onderzoek en opoffering, maakt de kleinste uilensoort nu eindelijk weer een kans om hier te overleven. Winston Gerschtanowitz en Loretta Schrijver volgen de mannen bij hun werk en ontdekken waarom een miljoen mensen in het broedseizoen via webcams van de Vogelbescherming naar deze uilen kijken.

Aflevering 3: Rural Energy Foundation (17 april)

Prijzenwinnaars Kanjers van goud

Ronald Schuurhuizen is nog vrij jong, maar heeft in de afgelopen jaren al tienduizenden mensen in Afrika aan elektriciteit geholpen via zijn zonnepanelen. Zijn beste vriend Tim heeft hem nog nooit in Afrika aan het werk gezien. Tim komt als verrassing op bezoek, zodat Ronald in Oeganda eindelijk kan laten zien wat hij met steun van Stichting DOEN al bereikt heeft. Ook wordt Ronald zelf in het zonnetje gezet.

Aflevering 4: VluchtelingenWerk Nederland (24 april)

Thuiswinnaars Nationale Postcode loterij

De Groningse huisarts Dieneke Meijering merkte na haar verhuizing naar Friesland hoe lastig het leven ergens is als je de taal niet spreekt. Daarom helpt ze als vrijwilliger al meer dan 10 jaar mensen die naar Nederland vluchten, door ze te taalles te geven. Ze fietst daarvoor heel Friesland door. Haar hulp is enorm belangrijk. Dat merken Winston en Caroline als ze met Dieneke meelopen met de lessen en op bezoek gaan bij vroegere cursisten die ze nog steeds bijstaat.

Aflevering 5: Lepra Stichting in Vietnam (1 mei)

Goede doelen cheque uitreiking

Meer dan 20 jaar geleden vertrok fysiotherapeut Jan Robijn naar Vietnam. Hij heeft daar eerst gehandicapten en zwerfjongeren geholpen, maar het grootste deel van zijn leven besteedt hij aan het bestrijden van lepra en de verschrikkelijke gevolgen van die ziekte. Zijn beste vriend komt nu na 10 jaar als verrassing op bezoek. Dat is al een cadeau, maar er volgen veel meer verrassingen tijdens het bezoek aan de afgelegen lepradorpen waar nog authentieke en kleurrijke bevolkingsgroepen wonen.