Kanjers van Goud 2012

Aflevering 1: SOS Kinderdorpen – Red mijn Moeder (8 april)

Caroline Tensen reist met haar dochter Lotte af naar Narobi, Kenya om daar het project Red mijn Moeder van SOS-Kinderdorpen en de Female Cancer Foundation te bezoeken. Een project waarin Kenyaanse vrouwen voorlichting krijgen over baarmoederhalskanker en waar door middel van een eenvoudige ‘See&Treat’-methode voorstadia van baarmoederhalskanker in een vroeg stadium ontdekt en effectief behandeld kan worden.

Caroline laat Lotte kennismaken met de armoede van de sloppenwijken van Nairobi en de harde werkelijkheid van weeskinderen die hun moeder verloren aan baarmoederhalskanker. Maar ook met de vreugde van de kinderen in een SOS Kinderdorp en de blijheid van moeders die dankzij dit project niet bang hoeven te zijn aan deze ziekte te overlijden.

Aflevering 2: St. Geïntegreerde Visserij Groningen (15 april)

Quinty blijft voor deze aflevering in Nederland en reist af naar het hoge Noorden voor een ontmoeting met Jaap Vegter, initiatiefnemer en spil van de Stichting Geïntegreerde Visserij. Een stichting die zich met steun van DOEN sterk maakt voor een kleinschalige manier van vissen, rekening houdend met de natuur. Met maar 1 doel: een toekomstperspectief bieden voor duurzame visserijbedrijven. Want de Nederlandse vissers hebben het momenteel zwaar als gevolg van toenemende regelgeving, visquota en stijgende brandstofprijzen.

Quinty raapt eigenhandig de heerlijkste oesters van het Wad en stapt aan boord van een garnalenkotter. Ze ziet en ervaart hoe het werk van Jaap en zijn stichting deze vissers een toekomstperspectief biedt en helpt voorkomen dat dit mooie vak verloren gaat.

De dag wordt smakelijk afgesloten als haar Koffietijd collega Caspar in de haven van Lauwersoog met de vangst van die dag een mooi pure maaltijd serveert.

Aflevering 3: Plan Nederland – Missing Child Alert (12 april)

In de aflevering van 22 april zien we Plan ambassadeur Daphne Bunskoek die haar beste vriend Yogaleraar Johan Noorloos meeneemt naar Nepal. Hun reis brengt ons naar de verschrikkelijke wereld van kinderhandel. Slachtoffers vertellen hun schokkende verhaal en hulpverleners hun machteloosheid.

Plan gaat met steun van de PostcodeLoterij nu een nieuw kinder-alarmeringssysteem, een soort Amber Alert, opzetten met als doel de kinderhandel te stoppen. Een mooi maar vooral indrukwekkend reisverslag van 2 goede vrienden in een voor hun totaal nieuwe wereld.

Aflevering 4: Vluchtelingenwerk Nederland (29 april)

Paul Mbikayi is ambassadeur van VluchtelingenWerking en komt oorsponkelijk uit Congo, samen met Gaston Starreveld, ambassadeur van de Nationale Postcode Loterij laat hij, aan de hand van zijn eigen levensverhaal, het belangrijke werk van VluchtelingenWerk Nederland zien.
VluchtelingenWerk Nederland komt op voor de rechten van vluchtelingen en helpt hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Zo ook bij Paul die vanwege zijn politieke activiteiten in Congo daar niet meer veilig was.

Mede dankzij de vrijwilligers van VluchtelingenWerk, die hem hebben verteld wat hij kon verwachten tijdens de asielprocedure en hem geholpne hebben zijn weg te vinden in Nederland, heeft hij een succesvol bestaan op kunnen bouwen.

Veel vluchtelingen vinden het moelijk om te praten over het verleden, ze willen zich graag richten op de toekomst. Ze hebben vaak geen behoefte om te praten over waarom ze moesten vluchten, terwijl Nederlanders er toch vaak naar vragen. Paul roept vluchtelingen op dat juist wel te doen. Paul zegt ze: "Juist als mensen naar je verhaal vragen, blijkt daar hun interesse uit. Nederlanders zijn heel direct. Dat is even wennen, maar het komt uit een goed hart."

Aflevering 5: UNICEF - Oekraine (6 mei)

Voor deze aflevering van Kanjers van Goud gaat Unicef Ambassadeur Renate Verbaan met haar goede vriendin Else van Zandwijk op zoek naar de straatkinderen van de Oekraine. Het wordt een uitzending vol onverwachte emoties. De Postcode Loterij heeft afgelopen februari tijdens het Goed Geld Gala 2,3 miljoen euro als extra bijdrage gegeven aan Unicef om die zwerfkinderen te helpen. Renate laat haar vriendin Else zien waarom dat noodzakelijk is en hoe goed die hulp werkt.

Hoeveel kinderen op straat leven is niet bekend, maar schattingen lopen uiteen van twee- tot driehonderduizend. Als gevolg van een onveilige thuissituatie met drank- en drugsgebruik, geweld en armoede, vluchten zij de straat op en belanden in een nog hardere werkelijkheid. Op straat komen zij in aanraking met prostitutie en drugs.

In Kiev gaan we op zoek naar straatkinderen, waaronder Olya, een meisje dat nu zo’n 6 maanden zwanger is en slaapt tussen buizen van de stadsverwarming. We laten zien hoe de kinderen leven en wat er voor ze gedaan wordt. In Odessa gaan we naar The Way Home, een samenwerkingspartner van UNICEF. In dit opvanghuis zien en horen we hoe kinderen die voorheen op de straat hebben geleefd hier een veilig thuis hebben gevonden. Hier krijgen ze de hulp die ze nodig hebben.