Kanjers Van Goud

In zes afleveringen bezoeken bekende ambassadeurs een goededoelenproject in het binnen- of buitenland dat steun krijgt van de Nationale Postcode Loterij. Tijdens de aangrijpende bezoeken wordt een helder beeld geschept van het project en de mensen die zich hiervoor dagelijks keihard inzetten.

Najaar 2013


10 november | Terres des hommes en Martijn Krabbé

Voor Terre des Hommes reist zij door heel Azië waar ze strijdt tegen kinderuitbuiting in het algemeen en kinderprostitutie in het bijzonder. Leny is regiodirecteur voor Terres des Hommes voor Zuidoost Azië. Ze woont zelf in Jakarta, samen met haar man en 2 geadopteerde dochters.

Voordat Leny voor Terre des Hommes ging werken, had ze haar eigen projecten voor kinderen met een handicap op de Filippijnen.

Martijn gaat zelf op onderzoek naar pedoseksuelen, bezoekt een opsporingskantoor waar agenten vermeende pedoseksuelen in de gaten houden , spreekt met slachtoffers en wordt ontvangen in een opvangtehuis.

Bekijk de aflevering ›

3 november | Stichting DOEN en Gaston Starreveld

Gaston Starreveld, van huis uit geen klusser, neemt ons mee in de wereld van het Repair Café. Op zo’n 120 lokaties in Nederland kun je met je kapotte spullen terecht om ze door handige vrijwilligers te katen maken. Oorspronkelijk opgezet om de groeiende afvalberg tegen te gaan, maar in de loop van de tijd  zijn de Repair Cafés ook meer en meer een plek geworden waar vrijwilligers en bezoekers elkaar treffen en voldoening uithalen.

Bekijk de aflevering ›

27 oktober | WNF en Quinty Trustful

De uitzending staat in het teken van het WNF. Quinty Trustfull bezoekt in Suriname verschillende projecten van het Wereld Natuur Fonds. Ze wordt rondgeleid door Karin Spong, die zich met hart en ziel inzet voor de prachtige Surinaamse natuur. Daarvoor wordt Karin onderscheiden met de Gouden wimpel. Suriname is een van de negen landen waar het grootste Amazone-regenwoud van de wereld zich bevindt. Hoe mooi en bijzonder is de Amazone? Welke bedreigingen komen we tegen?

Bekijk de aflevering ›

20 oktober | Unicef en Renate Verbaan

Renate Verbaan, ambassadrice voor UNICEF,  gaat op bezoek bij Lieke van der Wiel die voor UNICEF werkzaam is in Nepal. Nepal is één van de armste landen ter wereld. Meer dan de helft van de bevolking moet rondkomen van ongeveer 1 euro per dag Lieke zal laten zien wat UNICEF doet op het gebied van onderwijs in Nepal. Want dat kinderen naar school gaan in Nepal, is niet vanzelfsprekend.

Het land kent net zoals India het kastensysteem: een systeem waarbij de bevolking in vijf groepen is ingedeeld. Bovenaan staan de geestelijken heersers, onderaan de arbeiders en de kastenlozen. In de laagste kaste, komt veel kinderarbeid voor en voor onderwijs is vaak geen geld. Dankzij de hulp van UNICEF kunnen kinderen wel naar school.

Bekijk de aflevering ›

13 oktober | VluchtelingenWerk en Gaston Starreveld

Paul Mbikayi is ambassadeur van VluchtelingenWerk en komt oorsponkelijk uit Congo, samen met Gaston Starreveld, ambassadeur van de Nationale Postcode Loterij laat hij, aan de hand van zijn eigen levensverhaal, het belangrijke werk van VluchtelingenWerk Nederland zien.

VluchtelingenWerk Nederland komt op voor de rechten van vluchtelingen en helpt hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Zo ook bij Paul die vanwege zijn politieke activiteiten in Congo daar niet meer veilig was.

Mede dankzij de vrijwilligers van VluchtelingenWerk, die hem hebben verteld wat hij kon verwachten tijdens de asielprocedure en hem geholpne hebben zijn weg te vinden in Nederland, heeft hij een succesvol bestaan op kunnen bouwen.

Veel vluchtelingen vinden het moelijk om te praten over het verleden, ze willen zich graag richten op de toekomst. Ze hebben vaak geen behoefte om te praten over waarom ze moesten vluchten, terwijl Nederlanders er toch vaak naar vragen. Paul roept vluchtelingen op dat juist wel te doen. Paul zegt ze: "Juist als mensen naar je verhaal vragen, blijkt daar hun interesse uit. Nederlanders zijn heel direct. Dat is even wennen, maar het komt uit een goed hart."

Bekijk de aflevering ›

6 oktober | Human Rights Watch en Boris Dittrich

In de eerste aflevering van het door Endemol Nederland geproduceerde programma, reizen jurist en oud-politicus Boris Dittrich en presentator Winston Gerschtanowitz samen af naar Kenia.  Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, waar Dittrich werkzaam voor is, bundelt met Hivos de krachten. Samen komen zij op voor de rechten van homoseksuelen, lesbiënnes en transgenders in Sub-Sahara Afrika.

Fotobijschrift: In Kenia neemt Boris Dittrich voor het project een cheque van 25.000,- euro van Winston Gerschtanowitz in ontvangst.

In 38 Afrikaanse landen is homoseksualiteit strafbaar en in drie landen riskeren LHBT’s zelfs de doodstraf. Met gevaar voor eigen leven strijden activisten voor het recht om zichzelf te kunnen zijn en lief te mogen hebben. Hivos en Human Rights Watch helpen deze mensen door ze te trainen hoe ze voor hun belangen kunnen opkomen, hoe ze de basisrechten voor hun gemeenschap kunnen veiligstellen en hoe ze zich effectief kunnen organiseren. Hivos en Human Rights Watch helpen daarnaast de lokale activisten om de acceptatie van en mensenrechten voor hun gemeenschap te vergroten en internationaal de misstanden voor het voetlicht te brengen.

Bekijk de aflevering ›

Website: www.rtl.nl/kanjersvangoud