Kanjers Van Goud

Ambassadeurs bezoeken een goededoelenproject van de Postcode Loterij in het binnen- of buitenland. Zij brengen een bezoek aan een medewerker van het goede doel en volgen hem of haar tijdens het werk. Ondertussen komt deze Kanjer van Goud voor grote verrassingen te staan. Vanaf 25 oktober, 5 weken lang, op zondag om 23:40 op RTL 4.

25 oktober | UNHCR

In Jordanië wonen op dit moment zo’n 630.000 Syrische vluchtelingen. 80% van de Syriërs krijgt een woonplek toegewezen in de hoofdstad Amman. De rest is verdeeld over twee gigantische vluchtelingenkampen, ‘Azraq’ en ‘Zaatari’. De 36-jarige Susan uit Apeldoorn werkt voor de UNHCR in vluchtelingenkamp ‘Azraq’. Susan leidt Winston in deze aflevering van Kanjers van Goud rond in het kamp en laat hem zien hoe zij en haar collega’s de sociale samenhang in het kamp proberen te versterken. Ze nemen een kijkje in het gemeenschapshuis, de school, het sportveld en de enige supermarkt op het terrein. Ook maakt Winston kennis met gezinnen die in het kamp wonen en verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. Zij vertellen hun persoonlijke verhaal en laten weten hoe ze (over)leven in het kamp. Bekijk hier de aflevering ›

1 november| Vogelbescherming

Kanjers van Goud 2015

De ruim duizend hectare grote Terschellinger polder is door haar ligging in de Waddenzee en haar open landschap één van de meest vogelrijke polders van Nederland. Maar in de afgelopen twintig jaar is meer dan de helft van de weidevogels verdwenen. Dat komt doordat er steeds vroeger en vaker gemaaid wordt en de graslanden steeds droger zijn geworden.
Daarom is de Vogelbescherming, dankzij de Postcode Loterij, gestart met het project PolderPracht. De boeren van Terschelling zetten zich in om de leefomstandigheden van de weidevogels te verbeteren. Postcode Loterij-ambassadeur Nicolette van Dam gaat kijken op Terschelling hoe de boeren, met name melkveehouder en ‘Kanjer van Goud’ Egbert Zorgdrager, dat precies doen.

Bekijk hier de aflevering ›

8 november | Oxfam Novib

Postcode Loterij en Oxfam Novib

Oxfam Novib droomt ervan dat iedereen in Afrika toegang heeft tot goed en betaalbaar internet, waardoor er werkgelegenheid en inkomen wordt gecreëerd.  Daarom heeft zij het lokale, onafhankelijke telecombedrijf ‘SINFA’ in Noord-Oeganda opgericht. De doelstelling van SINFA is om internetcentra in afgelegen dorpen te plaatsen zodat zoveel mogelijk mensen kunnen profiteren van goed en goedkoop internet.

Postcode Loterij-ambassadeur Quinty Trustfull is samen met ‘Kanjer van Goud’ Thomas Reeve van Oxfam Novib, een kijkje gaan nemen bij dit project en praat met de mensen uit Gulu en omgeving over de positieve wending die hun leven heeft gekregen sinds ze dankzij SINFA werk hebben gevonden.

Bekijk hier de aflevering ›

15 november | Stichting AAP

Kanjers van Goud 2015

Loretta Schrijver gaat met David van Gennep, directeur van Stichting AAP, naar Primadomus, de Spaanse vestiging van Stichting AAP. Ze bezoekt daar het Big Cat Project, een opvang voor leeuwen en tijgers die afgedankt en verwaarloosd zijn, na hun jarenlange werk in circussen en in de entertainmentindustrie. Dit Big Cat Project kwam begin 2015 mede tot stand met een extra bijdrage van de Postcode Loterij. Naast tientallen primaten, die al sinds 2009 opgevangen worden in Primadomus, zitten hier sinds mei 2015.

4 leeuwen en 2 tijgers, allemaal voormalige circusdieren. ‘Kanjer van Goud’ David en de vaste verzorgers van de leeuwen en tijgers laten Loretta zien hoe de geredde Big Cats succesvol herstellen van 13 jaar eenzame opsluiting in een oude circustrailer.

Bekijk hier de aflevering ›

22 november | Stichting Vluchteling

De Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist Dr. Denis Mukwege behandelt, ondanks gevaar voor eigen leven, slachtoffers van groepsverkrachtingen en seksueel geweld, een specialisatie waarin hij wereldwijd als expert wordt beschouwd. Tijdens de oorlog in het oosten van Congo in 1998, initieerde Dr. Denis Mukwege de bouw van het  ‘Panzi Hospital’ dat nu wereldberoemd is vanwege de behandeling van vrouwen die ernstig seksueel geweld hebben overleefd en vrouwen met ernstige gynaecologische complicaties.
Postcode Loterij-ambassadeur Winston Gerschtanowitz praat met deze ‘Kanjer van Goud’.

Winston praat met Denis Mukwege over zijn werk, de risico’s die het met zich meebrengt, de impact van zijn gedrevenheid en over zijn missie om het seksuele geweld tegen vrouwen in Congo te stoppen. Stichting Vluchteling steunt al jaren het werk van Dr. Denis Mukwege.

Bekijk hier de aflevering ›

Website: www.rtl.nl/kanjersvangoud