Kanjers Van Goud

Ambassadeurs bezoeken een goededoelenproject van de Postcode Loterij in het binnen- of buitenland. Zij brengen een bezoek aan een medewerker van het goede doel en volgen hem of haar tijdens het werk. Ondertussen komt deze Kanjer van Goud voor grote verrassingen te staan!

9 februari | Cordaid Mensen in Nood en Martijn Krabbé

De beelden van de verwoestende tyfoon Haiyan die in november 2013 over de Filipijnen raasde en duizenden doden tot gevolg had, staan bij mensen nog vers in het geheugen. Hoe gaat het met de mensen die de ramp hebben overleefd? En hoe ziet de hulpvoorziening eruit? Martijn bezoekt voor Cordaid Mensen in Nood een van de zwaar getroffen gebieden. Hij ontmoet daar hulpverleners, vrijwilligers, een aartsbisschop en slachtoffers die samen proberen een nieuw leven op te bouwen in de puinhopen.
Bekijk de aflevering ›

 


16 februari | Humanitas en Caroline Tensen


Caroline Tensen bezoekt diverse projecten van Humanitas. De 11.500 vrijwilligers van Humanitas helpen op dit moment ongeveer 54.000 mensen die het in deze maatschappij even niet in hun eentje redden. Caroline heeft als eerste een ontmoeting met Joyce, een vrijwilliger die mensen helpt met hun thuisadministratie. Het tweede project is MentorMaatjes, waarbij de vrijwilligers leerlingen begeleiden bij wie het op school niet zo goed gaat. Tenslotte aandacht voor het Detentieproject. Daar heeft Caroline een gesprek met Ria en Gert, die buitenlandse gevangen bezoeken die in de gevangenis in Ter Apel verblijven en geen familie of vrienden in Nederland hebben.

Bekijk de aflevering ›

 23 februari | AMREF Flying Doctors en Quinty Trustful

Bij nomadische groepen in Oost-Afrika zoals de Masaï voltrekt de overgang van meisje naar vrouw zich volgens een eeuwenoud, vier dagen durend ritueel. De meisjes worden prachtig aangekleed en dragen de mooiste sieraden. De stamoudsten zegenen de meisjes met melk en water. Iedereen heeft traditionele liederen ingestudeerd en de meisjes krijgen van hun moeders wijze levenslessen mee. Na afloop lopen de meisjes door een ereboog en heet de gemeenschap ze welkom als vrouwen. Het overgangsritueel is voor de nomaden erg belangrijk. Eén onderdeel van deze rituelen, de besnijdenis, is echter extreem schadelijk en traumatisch voor meisjes en heeft grote gevolgen voor hun gezondheid en toekomst.

Veel organisaties en landen hebben in het verleden geprobeerd om een einde te maken aan de meisjesbesnijdenis. De Masaï in Kenia hebben met steun van AMREF Flying Doctors een alternatief voor het overgangsritueel van meisje naar vrouw gevonden en de afgelopen vier jaar in praktijk gebracht. Hierbij zijn de meeste onderdelen onveranderd gebleven dan wel gemoderniseerd of uitgebreid, maar is de meisjesbesnijdenis afgeschaft. Tot nu toe heeft het aangepaste ritueel drie keer plaatsgevonden in de gebieden Loitokitok en Magadi. In dit project wil AMREF deze werkwijze zo snel mogelijk verspreiden in andere gebieden in Kenia en Tanzania. De Masaï staan klaar om samen met AMREF andere nomaden van het belang van het aangepaste overgangsritueel te overtuigen.

Bekijk de aflevering ›


2 maart | Natuurmonumenten en Loretta Schrijver

Loretta is afgereisd naar het zuidelijkste eiland van Zuid-Holland; Tiengemeten. Sinds 1997 is Natuurmonumenten in het bezit van dit gebied in het Haringvliet. Het eiland is sindsdien teruggegeven aan de natuur. 12 medewerkers en 170 vrijwilligers volgen de natuur te voet en proberen het eiland stuk voor stuk terug te geven aan de natuur. Het 1050 hectare grote eiland is voor iedereen toegankelijk. De oorspronkelijke boerderijen zijn allemaal behouden gebleven en hebben allemaal een andere functie. Van herberg tot museum.

Bekijk de aflevering ›

  


9 maart | Terres des Hommes en Caroline Tensen

Caroline bezoekt in Brazilie de hospitaalboot van Hans Guyt. In het Amazonegebied vaart hij langs de oevers van dorp naar dorp om zo hele gemeenschappen medisch te kunnen ondersteunen. Met zijn boot bestrijkt hij jaarlijks een gebied zo groot als Nederland. In het Amazonegebied komt veel kindersterfte voor. De bevolking moet te voet lange afstanden afleggen om een bezoek te brengen aan een ziekenhuis. In 2006 is Terres des Hommes het unieke project Abare begonnen om de bevolking van het gebied gezondheidszorg te bieden. Hans is al vanaf het begin bij dit project betrokken. 

Bekijk de aflevering ›Website: www.rtl.nl/kanjersvangoud