Gaston Starreveld reikt al jaren de Postcode Straatprijs uit

In september zien we Gaston niet iedere week winnaars van de Straatprijs verrassen, maar iedere werkdag. Wij spraken met hem over hoe hij zich voorbereidt, waarom dit werk hem al meer dan 15 jaar boeit en welke uitreikingen hem het meeste zijn bijgebleven in al die jaren.

Gaston, jij gaat het druk krijgen in september. Hoe bereid je je voor op 'Iedere Werkdag een Straatprijs'?

“Belangrijk is dat we voordat we op weg gaan naar de winnende postcode, alles bij ons hebben. Dus de cheques, de gouden enveloppen, de bloemen, het lijstje met alle winnaars. Maar het allerbelangrijkste is dat onze mondhoeken omhoog staan! Mensen blij maken met grote geldbedragen en auto’s moet natuurlijk altijd een feestelijk moment zijn en daar doen we met het Postcode Loterij-team altijd ons best voor.”

Wat vind je het leukste aan het uitreiken van de Straatprijs?

“Ik houd van mensen en vind het prachtig hun persoonlijke verhalen te horen nadat we de Straatprijs hebben overhandigd. Mensen waarbij we het leven een beetje makkelijker kunnen maken nadat ze een moeilijke periode hebben gehad, bijvoorbeeld door het verliezen van hun baan of gezondheidsproblemen. In de auto op de terugweg is er gelukkig altijd een evaluatiemomentje met de crew en kunnen we heftige en indrukwekkende verhalen met elkaar delen en het voor onszelf afsluiten.”

Maakt geld gelukkig?

Mensen worden niet zozeer rijk van het geld dat ze winnen, als wel van de vrijheid die een geldprijs geeft. Kapotte huishoudapparaten kunnen vervangen worden, vakanties met het gezin zijn mogelijk, eindelijk kan de zus die in het verre buitenland woont bezocht worden. Een leuke anekdote: een paar jaar terug verraste ik winnaars in een klein plaatsje in Gelderland. Een winnares zei : ‘Ik stond vanochtend in de badkamer en toen dacht ik: daar mag wel iets aan gebeuren!’ Waarop ik vroeg: ‘U gaat een nieuwe badkamer aanschaffen?’ Mevrouw antwoordde: ‘Nee, ik wil graag nieuwe borsten!’ Dus mevrouw is naar een plastische chirurg gegaan en heeft nieuwe borsten aangeschaft. Ze was helemaal gelukkig. Zo heeft iedereen zijn eigen dromen.”

Sinds wanneer reik je de Straatprijzen uit voor de Postcode Loterij?

“Al jaren, zo lang al dat ik het niet eens precies weet. Ik ben er eigenlijk per ongeluk ingerold. In 1995 had de Postcode Loterij het tv-programma de ‘Postcode Loterij Recordshow’. Ook toen reikte de loterij al Straatprijzen uit. Dit werd toen gedaan door Reinout  Oerlemans.  Toen hij een keer de Straatprijs niet kon uitreiken, werd ik gebeld als invaller. Daarna ben ik een jaar voor de VriendenLoterij prijzen gaan uitreiken, maar na dat jaar ben ik bij de Postcode Loterij teruggekeerd. Ik werk dus al zo’n 15, 16, 17 jaar voor de Postcode Loterij, we zouden de papieren er op moeten na kijken om het exact te weten!“


Weet je hoeveel Straatprijzen je al hebt uitgereikt?

“Ontelbaar veel. Ik ben één keer heel leuk verrast met een Straatprijsjubileum. Bij de 750ste uitreiking had mijn collega Postcode Loterij-ambassadeur Caroline Tensen alle winnaars uit de winnende straat meegenomen. Dus toen ik aankwam in die straat was er niemand thuis. Ik was beduusd, want dat gebeurt vrijwel nooit. Daarna werd ik meegenomen naar een andere plek en daar stonden de winnaars mij glunderend op te wachten! Dat was een hele verrassing. Die stunt is alweer jaren geleden. Misschien heb ik nu al wel 1500 Straatprijzen uitgereikt.”


Wat is de leukste Straatprijs die je hebt uitgereikt?

“Iedere winnaar heeft zijn eigen verhaal en staat op zichzelf. De ontroerende verhalen blijven mij het meest blij. Een aantal jaren geleden sprak ik een echtpaar. Zij hadden twee Chinese kinderen geadopteerd. Die kinderen waren inmiddels 10 jaar en de ouders wilden hen heel graag hun vaderland laten zien, maar dat lukte financieel niet. Door de Straatprijs die ze toen wonnen, was dat opeens toch mogelijk. Daar krijg ik een brok van in mijn keel.”


Tot slot, wat heel veel mensen zich afvragen. Als jij langskomt met een cheque, hoe drink je dan je koffie?

“Dan wil ik graag een cappuccino.”

Uit de oude doos: Gaston verrast winnaars in Hoorn met de Postcode Straatprijs