Maakt geld gelukkig?

Hoe de prijs loterijwinnaars geluk bracht (maar niet altijd)

Bea Post, Prijswinnaarsbegeleidster Postcode Loterij

Maakt geld gelukkig? Bea Post weet het. Al 25 jaar begeleidt ze winnaars van grote prijzen bij de Postcode Loterij. Haar antwoord:  ja én nee. ,,Als je wint, heb je geluk. Een geldprijs maakt veel mogelijk, maar is geen garantie voor geluk."

Hier geeft ze voorbeelden uit de praktijk:

Ja, geld bracht geluk bij de man die elke dag pijn had. Hij stond op de wachtlijst voor een operatie in het ziekenhuis. Dankzij zijn loterijprijs kon hij zich direct in een buitenlandse privékliniek laten opereren.

Ja, geld bracht geluk bij de vrouw die na haar scheiding de rekeningen niet meer kon betalen. De deurwaarder was al langs geweest om haar uit haar huis te zetten. Dankzij de loterijprijs zijn haar geldproblemen opgelost en woont ze weer prachtig. En zonder financiële zorgen.

Ja, geld bracht geluk bij de jonge ouders die nauwelijks tijd hadden voor hun kinderen en elkaar. Allebei een drukke baan, allebei steeds weg om de hypotheek en de auto te kunnen betalen. Dankzij de loterijprijs hoeven ze zich over geld geen zorgen meer te maken.  Ze werken nu allebei part time en nemen thuis de tijd voor elkaar en hun kinderen. 

Ja, geld bracht geluk bij de winnares die haar moeder graag in de buurt wilde laten wonen. De oude dame vereenzaamde in haar flatje aan de andere kant van het land. Dankzij de loterijprijs kon de winnares een seniorenappartement voor haar moeder bij haar in de straat kopen.

En ja, geld bracht ook geluk bij de winnaars die hun kinderen in het buitenland wilden laten studeren, bij de winnares die voor haar vriendin een nieuwe wasmachine kon kopen en bij de winnaar die een traplift bestelde voor een invalide buurman. ,,Want geven maakt veel mensen heel gelukkig’’, weet Bea.

Maar geld is geen garantie voor geluk.

Want geld bracht geen geluk bij het echtpaar dat vijf miljoen won en een huis met een zwembad liet bouwen.  Plotseling kreeg de winnaar een paar jaar later een hartaanval. Zijn vrouw bleef achter met de kinderen. En een flink bedrag, als schrale troost. Bea: ,,Dan is geld niet meer dan een doekje voor het bloeden.’’

En nee, geld bracht ook geen geluk bij het echtpaar dat relatieproblemen had. Omdat zij geen huis voor zichzelf kon betalen, bleef ze toch maar bij hem. Maar ze vertrok zodra ze hun prijs wonnen en ze een eigen stek kon kopen. Bea: ,,Voor hem was het verdrietig omdat hij wel met haar verder had gewild. Maar voor haar was de prijs de sprong naar een nieuw leven.’’ 

En nee, geld loste ook de problemen niet op van de winnaars met een drugsverslaafde zoon. Ook  bracht een prijs geen uitkomst bij de winnaars met een familieruzie. En bij een winnend  stel dat ongelukkig was met elkaar bracht het geld óók geen geluk. Ze lieten een groot huis bouwen en boekten de ene dure vakantie na de andere. Het hielp niks, zegt Bea. Ook die luxe hotelkamers niet. ,,Want als je daar zit met iemand van wie je niet echt houdt, wordt het toch nooit leuk.’’