Vrouwenpolder, een jaar later

Op 1 januari 2014 stond Vrouwenpolder, een klein dorp op het Zeeuwse eiland Walcheren, op z’n kop. De hoofdprijs van de PostcodeKanjer van 42,9 miljoen euro viel namelijk op postcodegebied 4354 – en dat gebied beslaat alle straten van Vrouwenpolder. Daarmee vielen alle deelnemers in het dorp in de prijzen. Er werden bedragen gewonnen van 80.000 tot 6,6 miljoen euro. We maakten een wandeling door het dorp en vroegen of er in een jaar tijd iets veranderd is. ‘Nee, wij doen hier geen gekke dingen’, was steevast het antwoord.

Het Kanjerfeest van de Postcode Loterij in Vrouwenpolder vorig jaar
Het Kanjerfeest van de Postcode Loterij in Vrouwenpolder vorig jaar

Waar in de zomer 15.000 toeristen in en rond het dorp bivakkeren om van de Zeeuwse kust te genieten, zijn de straten op deze winterse vrijdag leeg. Om even te horen hoe het de inwoners vergaat, spreken we met een aantal lokale ondernemers. De fietsenmaker geeft aan dat hij wel wat extra fietsen heeft verkocht: ‘Verder is Vrouwenpolder gewoon Vrouwenpolder gebleven. Je ziet natuurlijk wel wat meer mooie auto’s door het dorp rijden, maar de mensen zijn hetzelfde gebleven. De aannemers en de hoveniers profiteren van het extra geld. Mensen die al verbouwplannen hadden, kunnen dat nu opeens gaan uitvoeren. Overal zie je ook zonnepanelen verschijnen.

Investering in de toekomst

De plotselinge komst van zonnepanelen beaamt ook Anton, een van de eigenaren van restaurant en hotel de Boekanier: ‘Zeeuwen zijn verstandige mensen. Het is opvallend hoe bewust mensen omgaan met hun geld. Door te investeren in zonnepanelen of goede isolatie, verzeker je jezelf ervan dat je in de toekomst ook nog profijt hebt van je prijs, omdat je woonlasten omlaag gaan.’ Anton heeft met het prijzengeld ook zijn huis laten isoleren.

Onverwacht een mooie dag

Anton kijkt met veel vreugde terug op die eerste week van dit jaar. ‘’s Ochtends om 11 uur op 1 januari werden we gebeld door mijn schoonvader met het nieuws dat Vrouwenpolder in de prijzen was gevallen. Dat konden we natuurlijk niet geloven! Direct gingen we naar de website van de Postcode Loterij en daar stond onze wijkcode. Ik heb direct de Boekanier opengegooid, want ja, dit kon wel eens een mooie dag worden. De hele dag zaten medewerkers van de Postcode Loterij bij ons in het restaurant om alles voor te bereiden.’ Tijdens het wijkfeest op 4 januari kreeg hij te horen dat zijn lot 80.000 euro waard was. Anton: ‘Mijn vrouw en ik hebben een mooi feestje gehad!’

Geen zorgen

Net buiten Vrouwenpolder treffen we Natasja bij haar uitspanning. Zij speelde mee met vier loten en won 320.000 euro. ‘Die eerste week van januari was zo spannend! De hele week hebben we gespeculeerd hoeveel we zouden winnen. Zo’n hoog bedrag hadden we niet durven dromen. We hebben een aantal dingen gedaan die we heel graag wilden doen. Zo is onze tuin aangelegd en zijn we met de kinderen naar Florida gegaan. De prijs zorgt er met name voor dat we geen geldzorgen hebben, dat is heerlijk. Wat ik ook bijzonder vind, is dat we het kunnen delen met onze vrienden en familie, want ook zij vielen in de prijzen.’

Als we wegrijden uit Vrouwenpolder kijken we nog even om en zien het evenementenprogramma van de komende tijd:

Het evenementenprogramma van Vrouwenpolder
Het evenementenprogramma van Vrouwenpolder

Nieuwsgierig naar Vrouwenpolder?

Patrick Lodiers volgde een jaar lang de inwoners van Vrouwenpolder voor de documentaire ‘1 Dorp, 1 Postcode, 43 Miljoen’. De documentaire is op 2 januari om 21.30 uur te zien bij BNN op NPO 1.