“Wij die nooit iets winnen mogen op cruise!”

In het voorjaar van 2015 wordt Schiermonnikoog uitgenodigd bij de tv-show ‘Postcode Loterij Miljoenenjacht’. Bewoonster van het Waddeneiland Astrid blikt terug en vertelt hoe zij samen met 99 andere eilanders afreist naar de studio in Amsterdam. “Alleen dát was al bijzonder. Met honderd mensen die je kent en waar je dagelijks mee leeft, het leek wel een schoolreisje. Maar na de uitzending barstte de gekte op het eiland pas echt los.”

“Daar zaten we dan, helemaal bovenin. Een vreemd gevoel, het zag er net zo uit als op televisie, maar toch hangt er een bepaalde spanning in de studio. Al bij de tweede vraag wint de moeder van een vriendin € 10.000. De dag kan niet meer stuk”, vertelt Astrid.

8-daagse zeilreis

En dan valt er een prijs op stoel 48A. De stoel van Astrid. Een mevrouw uit een ander vak besluit niet voor een koffer te gaan maar door te spelen voor de finaleplek. Astrid: “Hier ben je niet op voorbereid en het voelt onwerkelijk. Ik kon Linda moeilijk verstaan door het gejuich in het vak. Met een rood hoofd stamel je dan maar iets stoms, en als de camera weer weg is, blijf je trillend met een traantje in de ogen zitten. Is dit echt? Wij die nog nooit met zijn tweeën op vakantie zijn geweest? Een 8-daagse zeilreis, wauw!”
Naast deze twee prijzen is het studiocadeau een tablet, die krijgen alle aanwezige deelnemers. Astrid: “De terugreis is onwerkelijk, twee grote prijzen in het vak van Schiermonnikoog en iedereen een mooie tablet. Voor veel mensen was deze dag uit al een bijzonder cadeau.”

“We werden overladen met reacties en felicitaties”

Astrid is eigenaresse van een snoepwinkeltje op Schiermonnikoog, maar dat zoveel mensen haar zouden herkennen had zij niet verwacht. “We werden overladen met reacties en felicitaties. Er moeten wel heel veel mensen naar die uitzending hebben gekeken. Wij  wonen natuurlijk op een toeristisch plekje, hebben een toeristisch winkeltje, maar dat zoveel mensen ons herkennen en een reactie geven, zelfs vanuit het hele land, is bijzonder.”

De reis

Omdat Astrid en haar man een druk zomerseizoen voor de boeg hebben besluiten ze op tijd de reis te gaan plannen. Er worden vluchten en een hotel geboekt, de ‘Star Clipper’ gereserveerd, en ze besluiten er zelf nog een paar dagen Palma aan vast te boeken.  

Astrid: “Al gauw is het de eerste week van juli, en daar gaan we dan, heel spannend. Vanaf het moment dat we op Schiermonnikoog de boot nemen laten we alles op ons afkomen en ons verrassen. In die week varen we langs mooie haventjes en plekjes en nemen elke dag ruim de tijd het eiland of de plaats te verkennen. Een paar keer huren we een scooter en trekken we er de hele dag op uit. Valencia en Ibiza vonden we prachtig. Ook aan boord werden we eindeloos verwend.”

Een week in een andere wereld

Na terugkomst genieten Astrid en haar man nog na van de reis. Astrid: “Ik ben stiekem blij dat we geen geldprijs hebben gewonnen. Alhoewel we daar natuurlijk ook blij mee waren geweest, is deze ervaring het cadeau. Een week in een andere wereld is onbetaalbaar.”

Bekijk hier de uitslagen van Miljoenenjacht ›