Mama Cash

Alive and Kicking

De cijfers van geweld tegen vrouwen in Midden-Amerika zijn schrikbarend hoog. Zo bevestigde de Guatemalteekse overheid bijvoorbeeld dat er tussen 2000 en 2005 maar liefst 3939 meisjes en vrouwen werden vermoord in Guatemala. Daarnaast schatten Mexicaanse ngo’s voor vrouwenrechten het aantal omgebrachte vrouwen in 2010 op meer dan 500. Ook is er sprake van veel geweld tegen vrouwen die voor hun rechten opkomen. Mensenrechtenactivistes in Midden-Amerika kampen met ernstige bedreigingen en aanvallen (en worden met regelmaat eveneens vermoord). Met het project Alive and Kicking heeft Mama Cash het deze vrouwen mogelijk gemaakt om zichzelf beter te organiseren en beschermen.

Dankzij de extra bijdrage van de Postcode Loterij is de veiligheid van ‘vogelvrije’ mensenrechtenactivistes in Midden-Amerika sterk vergroot. Zo heeft een coalitie van vrouwenrechtenactivistes – het Mesamerican Initiative of Women Human Rights Defenders  – met steun van Mama Cash veilige opvangplekken gecreëerd voor vrouwen en hun gezinnen die in extreem gevaar verkeren. Daarnaast zijn tientallen activistes getraind op het gebied van zelfbescherming en zelfzorg en is er een speciale rapid response-eenheid opgezet die onmiddellijk actief wordt bij geweldsincidenten tegen mensenrechtenactivistes. Ook documenteert het Mesoamerican Initiative deze incidenten.  De cijfers en cases worden gebruikt in lobbyacties op regionaal en internationaal niveau. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot vergrote aandacht voor (en veroordeling van) geweld tegen deze activistes in 2013 door de Commission on the Status of Women van de Verenigde Naties.

Alive and Kicking

Project
Dit project laat (activistische) vrouwen zich beter organiseren en beschermen in Midden-Amerika.
Bijzonder project in
2012
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 1.310.000