Amref Flying Doctors

Alternatieve rituelen voor meisjesbesnijdenis

Meisjes die vrouw worden; daarvoor hebben ze in Afrika mooie rituelen. Helaas hoort meisjesbesnijdenis ook bij deze rituelen thuis. Het is zinloos, pijnlijk en gevaarlijk. Amref Flying Doctors werkt samen met de Masai in Kenia en Tanzania aan alternatieve rituelen. Zo helpt Amref Flying Doctors duizenden meisjes om op een gezonde manier vrouw te worden. 

De Masai hebben zelf het alternatief voor de traditionele besnijdenis bedacht. Namelijk een ceremonie met als belangrijk onderdeel de training ‘vrouw worden’. De meisjes krijgen drie dagen lang workshops over seksuele voorlichting, zelfbewustzijn en mensenrechten. Heel belangrijk en goed voor hun gevoel voor eigenwaarde, gezien hun lagere status ten opzichte van jongens. Daarnaast is er veel aandacht voor naar school gaan en het afmaken van een opleiding. Ook stamoudsten, vaders en moeders worden aangemoedigd te investeren in meisjes. De alternatieve ceremonie bestrijdt dus niet alleen de besnijdenis maar ook de schooluitval en het veel te jonge trouwen.

En de andere vaste onderdelen van de overgangsrite van meisje naar vrouw? Het dansen, de verkleedpartijen, de ereboog, de wijze lessen van de moeders, en het afscheren van de (toch al korte) haren van de meisjes? Daar gaan de Masai natuurlijk gewoon mee door!

Sinds de start van het project op 1 juli 2013 vierden al ruim 15.000 Masai-meisjes op verschillende plekken in Kenia en Tanzania het alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis. Vol enthousiasme gaan de Masai samen met Amref Flying Doctors in hun eigen gemeenschap de strijd tegen meisjesbesnijdenis aan.

Alternatieve rituelen voor meisjesbesnijdenis

Project
Amref Flying Doctors werkt samen met de Masai in Kenia en Tanzania aan alternatieve rituelen.
Bijzonder project in
2013
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 2.580.000