ICCO

Buen apetito, Bolivia

Bolivia behoort tot de armste landen van Latijns-Amerika. Door de slechte inkomsten in de landbouw trekken veel boeren naar de stad. Maar daar is de werkeloosheid hoog. Vooral jongeren hebben weinig mogelijkheden om hun toekomst te verbeteren.

Dit project leidt kansarme jongeren uit de stad El Alto op tot chef-koks die de inheemse keuken promoten. De opleiding leert hen specifiek te koken met lokaal geproduceerde ingrediënten. Als kok serveren zij gezonde gerechten van hoge kwaliteit, gemaakt van lokale, milieuvriendelijk verbouwde producten. Zo promoten zij de lokale keuken, wat de vraag naar biologische streekproducten doet stijgen en waardoor het marktpotentieel verbetert. 

Met het toenemen van de vraag, verbetert het inkomen van de lokale boeren en daarmee ook de levensomstandigheden van hun families. Ook de opgeleide jongeren krijgen een kans op een betere toekomst, als chef kunnen zij een stabiele bron van inkomsten vinden. Maar deze aanpak stimuleert ook gezondere voeding, milieu- en diervriendelijke voedselproductie en draagt bij aan een herwaardering van de traditionele keuken en de culturele erfenis. 

Er ontstaan kansen door het tot stand brengen van duurzame productie én duurzame consumptie van voedsel. Wanneer de belangrijkste partijen in de voedselketen direct met elkaar samenwerken, kunnen allen profiteren: de boeren die voedsel produceren, de koks die voedsel bereiden en de consumenten die het eten.

Dankzij de steun van de Postcode Loterij kan ICCO 10 kookscholen opzetten waar minstens 3.000 jongeren worden opgeleid. Begin 2015 opende de 4e school haar deuren. Inmiddels hebben de eerste studenten hun diploma ontvangen. ICCO helpt hen verder om als kok hun eigen onderneming te starten.

Buen apetito, Bolivia

Project
Dit project leidt kansarme jongeren uit de stad El Alto op tot chef-koks die de inheemse keuken promoten.
Bijzonder project in
2014
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 1.480.000