ICCO

Buen apetito, Bolivia

Bolivia behoort tot de armste landen van Latijns-Amerika. Door de slechte inkomsten in de landbouw trekken veel boeren naar de stad. Maar daar is de werkeloosheid hoog. Vooral jongeren hebben weinig mogelijkheden om hun toekomst te verbeteren.

Dit project leidt kansarme jongeren uit de stad El Alto op tot chef-koks die de inheemse keuken promoten. De opleiding leert hen specifiek te koken met lokaal geproduceerde ingrediënten. Als kok serveren zij gezonde gerechten van hoge kwaliteit, gemaakt van lokale, milieuvriendelijk verbouwde producten. Zo promoten zij de lokale keuken, wat de vraag naar biologische streekproducten doet stijgen en waardoor het marktpotentieel verbetert. 

Met het toenemen van de vraag, verbetert het inkomen van de lokale boeren en daarmee ook de levensomstandigheden van hun families. Ook de opgeleide jongeren krijgen een kans op een betere toekomst, als chef kunnen zij een stabiele bron van inkomsten vinden. Maar deze aanpak stimuleert ook gezondere voeding, milieu- en diervriendelijke voedselproductie en draagt bij aan een herwaardering van de traditionele keuken en de culturele erfenis. 

Er ontstaan kansen door het tot stand brengen van duurzame productie én duurzame consumptie van voedsel. Wanneer de belangrijkste partijen in de voedselketen direct met elkaar samenwerken, kunnen allen profiteren: de boeren die voedsel produceren, de koks die voedsel bereiden en de consumenten die het eten.

Dankzij de steun van de Postcode Loterij heeft ICCO de afgelopen 3,5 jaar 10 kookscholen op kunnen zetten in Bolivia. Inmiddels is het project afgerond en zijn er 3.000 jongeren opgeleid tot kok. Zij werken nu in loondienst, zijn bezig om een eigen onderneming (zoals een eetstalletje, buurtrestaurantje of cateringdienst) te starten of studeren door om zich als chef te specialiseren. Het succes van het project in Bolivia heeft inmiddels ook navolging gekregen in Colombia, waar nu ook kookscholen zijn opgezet in Bogotá en Cali. Hier krijgen jongeren, die tot voor kort betrokken waren bij het gewapende conflict dat het land deccennia lang teisterde, nieuwe kansen  om een toekomst op te bouwen in het opkomende toerisme. Dit is mogelijk dankzij het succesvolle voorbeeld dat ICCO met steun van de Postcode Loterij in Bolivia kon neerzetten. 

Buen apetito, Bolivia

Project
Dit project leidt kansarme jongeren uit de stad El Alto op tot chef-koks die de inheemse keuken promoten.
Bijzonder project in
2014
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 1.480.000