ARK

De Groene Schatkamers van Europa

Met het project 'de Groene Schatkamers van Europa' werken ARK Natuurontwikkeling en Rewilding Europe samen aan een wilder Europa. In tien kansrijke regio's van minimaal 100.000 hectare, verspreid over het continent, werken zij in de praktijk aan uitgestrekte natuurgebieden met meer ruimte voor wilde dieren en voor mensen om daarvan te genieten. Het Europa zonder grenzen biedt ook voor de natuur onbegrensde mogelijkheden. Lynxen, wilde paarden, walvissen en dolfijnen, en zeeschildpadden behoren tot de diersoorten die op het Europese continent voorkomen. In een netwerk van grote natuurgebieden krijgen deze dieren de ruimte die zij nodig hebben. Deze natuurgebieden bieden bovendien aan generaties Europeanen de basis voor een nieuwe, duurzame plattelandseconomie. 
Het zijn spectaculaire wildernissen, ook als bron van inkomen voor de lokale bevolking. Dit initiatief is daarmee een pionier voor een nieuwe visie op natuur in Europa. Met de eerste aansprekende resultaten heeft het project al honderden miljoenen mensen in Europa weten te bereiken.

De groene schatkamer van Europa

Met de bijdrage van de Postcode Loterij kon dit project in vijf geselecteerde regio’s starten. De geselecteerde regio’s liggen voor 98% binnen de Natura 2000 gebieden hebben een beschermde status. De concrete projecten variëren van de herintroductie van grote grazers, zoals de wilde paarden in West-Iberia, tot de bescherming van een 700 hectare groot oerwoudrestant in de Oostelijke Karpaten in Roemenië. Het is de uitdrukkelijke bedoeling dat de projecten vervolgens zelf geld genereren - bijvoorbeeld uit recreatie en toerisme - om een duurzame bescherming van wildernis mogelijk te maken.

De Groene Schatkamers van Europa

Project
In tien kansrijke regio's in Europa zorgen voor meer wilde dieren en mogelijkheden om daar van de genieten.
Bijzonder project in
2011
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 3.100.000