VluchtelingenWerk Nederland

De Werkelijkheid

Werelden verbinden

DDoel van De Werkelijkheid was de kracht van vluchtelingen zichtbaar maken en nieuwe verbindingen tot stand brengen. Zo leerden vele vluchtelingkunstenaars hoe ze kunst in kunnen zetten in het bedrijfsleven en de samenleving en werden overal in Nederland projecten uitgevoerd in of bij asielzoekerscentra. Daarbij bleken kunst, sport en taal hele goede manieren om voorheen gescheiden werelden met elkaar te verbinden.

Maatschappelijke ondernemers

Gevluchte kunstenaars werden opgeleid tot maatschappelijke ondernemers. De kunstenaars vormen inmiddels een zelfstandige werkmaatschappij die in opdracht van bedrijven, scholen en organisaties onder andere workshops organiseertDe wereldmuziek voorbij

Tijdens de feestelijke afsluiting in asielzoekerscentrum Almere op 13 december  2012 kon er nog volop kennis worden gemaakt met de kunstenaars en muzikanten. De lancering van de cd Wereldrap, die jongeren uit asielzoekerscentra maakten met de rappers Diggy Dex, Darin G en Skiggy Rapz!, was een muzikale primeur. Ook de optredens van muziekgroepen die hun oorsprong vinden in De Werkelijkheid (Orchestre Partout, Ahjuri Ensemble, Marian and friends) ontbraken niet. Natuurlijk werd er ook samen met de bewoners van azc Almere gegeten, muziek gemaakt en gefeest.

Werkelijkheid blijft bestaan

Ook al is het project nu afgelopen, De Werkelijkheid blijft voortbestaan. De kunstenaars met vluchtelingenachtergrond, opgeleid in De Werkelijkheid, bouwen een bedrijf op van waaruit ze bijzondere ontmoetingen en interventies met kunst blijven aanbieden aan organisaties, bedrijven en de samenleving. Het is geweldig dat er op allerlei plekken rond de asielzoekerscentra iets in beweging is gezet. De mensen in en rond de asielzoekerscentra die elkaar hebben gevonden, blijven hopelijk verbonden.

De Werkelijkheid

Project
De kracht van vluchtelingen zichtbaar maken en nieuwe verbindingen tot stand brengen.
Bijzonder project in
2010
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 1.380.000