Aidsfonds

Doorbraak in aidsbestrijding

De droom van Aidsfonds is om aids voorgoed de wereld uit te bannen. Met dit Droomfondsproject in Swaziland wil Aidsfonds een doorbraak realiseren in het voorkomen van hiv-infecties. Wetenschappelijke modellen tonen aan dat vroegtijdige behandeling met hiv-remmers niet alleen een positief effect heeft op de gezondheid van mensen met hiv, maar ook nieuwe hiv-infecties kan voorkomen. Daarmee kan verspreiding gestopt worden.

In Swaziland bewijst Aidsfonds deze methode op grote schaal in de praktijk. Aidsfonds ontving in 2011 8,8 miljoen euro voor dit droomproject. In 2015 heeft de organisatie een extra bijdrage van 1.990.000 euro gekregen van de Postcode Loterij voor de volgende fase van het project.

Achtergrond

Wereldwijd zijn er 36,7 miljoen mensen met hiv. Elke 15 seconden raakt er iemand geïnfecteerd (bijna 5.700 hiv-infecties per dag). Elke 29 seconden overlijdt er iemand aan aids. Sinds de start van de epidemie zijn 78 miljoen mensen geïnfecteerd en meer dan 35 miljoen mensen gestorven aan aids. Aids is wereldwijd doodsoorzaak nummer één onder vrouwen in de vruchtbare leeftijd van 15 tot 45 jaar. En doodsoorzaak nummer één onder jongeren in Sub-Sahara Afrika. De wetenschap heeft nog geen oplossing. Er is geen geneesmiddel en er is geen vaccin tegen aids. Gelukkig bestaat er inmiddels wel een behandeling om het hiv-virus te remmen.

Aanpak

In Swaziland wonen iets meer dan 1 miljoen mensen. 31% van de volwassenen heeft hiv. Tot 2011 werden mensen pas getest en behandeld als ze door verminderde weerstand ziek werden. Door iedereen in Swaziland uit voorzorg te testen en wanneer nodig meteen te behandelen, wil Aidsfonds het bewijs in handen krijgen dat hiv-behandeling er ook in de praktijk voor zorgt dat het virus zich niet verder verspreidt.

Stand van zaken

Droomfondsproject fase 1

In de eerste fase van het project (2011-2014) is hiv bespreekbaar gemaakt in de dorpsgemeenschappen. Mensen zijn bewust gemaakt van het belang van testen op en behandelen van hiv. Circa 500.000 mensen zijn hiermee bereikt. De klinieken zijn voorzien van materiaal en medicatie en medisch personeel is getraind.

Ook heeft het project ertoe geleid dat de leeftijd waarop jongeren zonder toestemming van hun ouders een hiv-test mogen doen is verlaagd van 16 naar 12 jaar.

Bovendien is de betrokkenheid van de overheid van Swaziland – een belangrijke partner voor het succesvol uitrollen van het project – groot. Zo zijn de belemmeringen voor mensen om zich te laten testen en indien nodig behandelen, weggenomen. Met als resultaat dat het aantal mensen dat zich jaarlijks laat testen meer dan verdubbeld is tot 285.000 en dat 90% van de mensen met hiv behandeling krijgt.

Fase 2: Hoopvol praktijkvoorbeeld

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat zo vroeg mogelijk starten met de behandeling positieve gevolgen heeft voor de gezondheid van mensen met hiv. En dat het de kans op verspreiding van het virus drastisch verkleint.

In de tweede fase van het project (2014-2018) krijgen mensen die meedoen in de Hhohho-regio, daarom direct nadat ze positief zijn getest, behandeling met hiv-remmers aangeboden. Eerder kregen mensen pas behandeling op het moment dat hun afweersysteem verslechterd was. Zo wordt onderzocht of de verspreiding van hiv in Swaziland voorgoed kan worden gestopt.
Het verzamelen van data voor het onderzoek is in 2017 afgerond. De eindresultaten worden in 2018 bekendgemaakt, onder andere op de tweejaarlijkse internationale AIDS conferentie die in 2018 in Amsterdam plaatsvindt.

Het is wereldwijd de eerste keer dat deze preventiemethode op grote schaal in de praktijk getest wordt. Het project is bij het uitkomen van de hiv- behandelrichtlijn van de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie) in 2016 geroemd als een hoopvol praktijkvoorbeeld. Deze richtlijn adviseert nu ook het vroeg behandelen van mensen met hiv en vormt wereldwijd de basis voor de behandeling van mensen met hiv. MaxART laat daarmee zien dat in een land als Swaziland het vroeg behandelen van alle mensen met hiv uitvoerbaar is.

Grote stap naar wereld zonder aids

De belangrijke lessen van het project hebben er aan bijgedragen dat het ministerie van gezondheidzorg in Swaziland in oktober 2016 officieel ‘Test & Start’ heeft ingevoerd voor het hele land.

Test & Start biedt nu iedereen in Swaziland de mogelijkheid om meteen te beginnen met behandeling wanneer hiv is geconstateerd. Hiv-testen worden aangeboden bij klinieken en tijdens evenementen in de gemeenschap, wanneer veel mensen bij elkaar zijn. De voorlichtings- en informatiematerialen die hiervoor ontwikkeld zijn, worden ook door het ministerie gebruikt in Test & Start.

2011- Aidsfonds: Doorbraak in aidsbestrijding

Project
Een doorbraak realiseren in het voorkomen van hiv-infecties.
Bijzonder project in
2011
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 8.800.000