Artsen zonder Grenzen

Doorbraak voor tbc

Artsen zonder Grenzen droomt van een nieuwe, baanbrekende behandeling tegen multiresistente tuberculose (MDR-TB). Een nieuwe, minder giftige en kortere medicijnkuur die leidt tot een effectievere en menswaardigere behandeling. In 2013 ontving Artsen zonder Grenzen 6,8 miljoen euro uit het Droomfonds van de Postcode Loterij om een nieuwe medicijnkuur te ontwikkelen.

Achtergrond

Tuberculose (tbc) is een van de besmettelijkste en dodelijkste ziekten ter wereld. De ziekte verspreidt zich door de lucht en maakt nog steeds vele slachtoffers. Per jaar sterven 1,4 miljoen mensen aan de ziekte. Nieuwe vormen van tbc, zoals multiresistente tbc die niet met de standaardmedicijnen kunnen worden behandeld, ontwikkelen zich in een verontrustend tempo. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie raakten in 2015 wereldwijd 480.000 mensen besmet met deze ziekte. 9,5% van alle mensen met MDR-TB lijdt aan de extreem-resistente variant XDR-TB.

Zonder een goede diagnose worden patiënten met multiresistente tbc aangezien voor patiënten met reguliere tbc. Ze krijgen – zonder resultaat – de standaardbehandeling en blijven de resistente variant verspreiden.

Op dit moment bestaat de enige behandeling tegen multiresistente tbc uit medicijnkuren die zijn samengesteld uit oude medicijnen. Deze kuren duren twee jaar, met daarin acht maanden van pijnlijke injecties en meer dan twintig pillen per dag. De medicijnen hebben afschuwelijke bijwerkingen. Naast een allesoverheersende misselijkheid, overgeven en huiduitslag veroorzaken de medicijnen doofheid, nierfalen en psychosen. Het succespercentage is slechts vijftig tot zestig procent. Een minder mensonterende behandeling zorgt ervoor dat meer patiënten in staat zijn om de kuur te voltooien, waardoor de behandeling succesvoller is en er vervolgens minder nieuwe mensen besmet worden. Dat is precies wat Artsen zonder Grenzen wil bereiken.

Aanpak

Met de bijdrage uit het Droomfonds van de Postcode Loterij zet Artsen zonder Grenzen onder andere een wetenschappelijk testtraject op, waarbij nieuwe medicijnen worden gecombineerd met de beste bestaande medicatie om te komen tot een betere behandelmethode tegen multiresistente tbc. Hiervoor heeft Artsen zonder Grenzen een onderzoeksprotocol ontwikkeld en samenwerkingsafspraken gemaakt met een aantal belangrijke partners, waaronder de overheid van Oezbekistan. In Oezbekistan is alles gereedgemaakt om te kunnen starten met het nieuwe behandeltraject: het aannemen van nieuwe teamleden, training van medische staf, inrichting van een laboratorium, bestellen van medicijnen en rekrutering van patiënten.

Daarnaast is Artsen zonder Grenzen een pleitbezorgingstraject gestart om ervoor te zorgen dat onder meer farmaceutische partijen en ministeries van Volksgezondheid het project ondersteunen. Deze partijen zijn van essentieel belang om de nieuwe succesvolle medicijnkuren in te voeren.

Stand van zaken

Op 17 januari 2017 ging deze baanbrekende klinische studie met de naam TB PRACTECAL* officieel van start. Het doel: een combinatiekuur vinden met een hogere genezingskans dan de huidige 50%, die 6 maanden duurt in plaats van 24, die beter te verdragen is en minder ernstige bijwerkingen als doofheid heeft. Kortom: een effectieve, snelwerkende en veilige behandeling. In totaal gaat Artsen zonder Grenzen 630 DR-TB-patiënten uit Oezbekistan, Wit-Rusland en Zuid-Afrika opnemen.

Twee nieuwe tbc-medicijnen, bedaquiline en pretomanide, worden gecombineerd met twee bestaande tbc-medicijnen, clofazimine en moxifloxacine. Gedurende twee jaar worden drie verschillende combinaties getest, waarna de twee met het meeste succes verder worden getest. Effectiviteit en bijwerkingen worden nauwlettend gevolgd. De verwachting is dat het toepassen van de twee nieuwe medicijnen een radicaal verschil zal uitmaken voor de overlevingskans en kwaliteit van leven.

* Onderzoekspartners van Artsen zonder Grenzen zijn: de London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), University College London (UCL), Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi), Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH), World Health Organization’s Special Programme for research & Training in Tropical Diseases (TDR), Global Alliance for TB Drug Development, ministeries van Volksgezondheid van Oezbekistan en Wit-Rusland, THINK TB en HIV Investigative Network.

2013 - Artsen zonder Grenzen: Doorbraak voor tbc

Project
De ontwikkeling van een nieuwe, minder giftige en kortere medicijnkuur die leidt tot een effectievere en menswaardigere behandeling van tbc.
Bijzonder project in
2013
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 6.790.000