Stichting AAP

Een brul om aandacht

Talloze wilde dieren worden als huisdier gehouden of werken onder erbarmelijke omstandigheden als circusact of bezienswaardigheid. Steeds meer Europese landen verbieden het gebruik van wilde dieren in de entertainmentindustrie. Omdat er te weinig voorzieningen zijn om ze op te vangen dreigen nog veel meer van deze wilde dieren afgedankt te worden terwijl zij nergens terecht kunnen. Met name bij leeuwen en tijgers is dit het geval. Het gevolg: de dieren belanden in de illegale handel, zitten noodgedwongen vast in hun huidige situatie of worden afgemaakt. Mede hierdoor zag Stichting AAP zich geconfronteerd met een stijgend aantal meldingen over leeuwen en tijgers in nood die zij niet konden opvangen. De wachtlijst werd steeds langer. Sinds 2007 zijn er vanuit heel Europa al 135 “big cats” bij Stichting AAP aangemeld, waarvan 66 leeuwen, 62 tijgers en 7 andere grote katten.

Dankzij de extra bijdrage van de Postcode Loterij kon Stichting AAP een opvang in Spanje realiseren waar afgedankte leeuwen en tijgers uit Europa terecht kunnen. In Primadomus, de Spaanse vestiging van Stichting AAP, is een complex gerealiseerd waar deze dieren tijdelijk kunnen worden opgevangen totdat voor hen een goede nieuwe toekomstplek is gevonden. De Spaanse vestiging is vanwege het warme klimaat bij uitstek geschikt als locatie voor een dergelijke opvang. Door de grote beschikbare ruimte kunnen er uiteindelijk maar liefst 24 verblijven worden gerealiseerd. De opvang wordt ook toegankelijk voor het publiek, dat tijdens bezoek aan de opvang tevens zal worden voorgelicht over het belang van regelgeving ter bescherming van inheemse dieren.

In mei 2015 heeft Stichting AAP voor het eerst een groep leeuwen en tijgers gered. Leeuw Reza zat, samen met nog een leeuw en twee tijgers, bijna 13 jaar lang eenzaam opgesloten in afzonderlijke trucks langs de kant van de weg. Afgedankt als circusartiest was Reza gedwongen zijn dagen te slijten in een veel te kleine ruimte zonder enige afleiding. Reza en de drie andere dieren zitten inmiddels al enige tijd in de leeuwen- en tijgeropvang bij Primadomus. Hier konden de dieren weer op krachten komen en alsnog in alle rust genieten van hun oude dag.

Sinds deze eerste redding vonden diverse grote katachtigen een nieuw thuis in Primadomus en zijn enkele dieren ook al herplaatst. Zo genieten de tijgers Kai en Radja, na te zijn aangesterkt in Primadomus, inmiddels van een ruim buitenverblijf mét zwemvijver in de dierentuin van Córdoba.

Bekijk hier de beelden van de redding van Reza en zijn lotgenoten:

Een brul om aandacht

Project
Een opvang in Spanje realiseren waar afgedankte leeuwen en tijgers uit Europa terecht kunnen.
Bijzonder project in
2015
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 1.460.000