Hulphond Nederland

Domingo House 

 

In Nederland hebben in 2020 1,2 miljoen mensen PTSS, waarvan 40% chronisch. Ook kampen 1,4 miljoen mensen met burn-out verschijnselen en is 25% van de jongeren tot 23 jaar psychisch ongezond. Als gevolg van de coronacrisis verwacht het RIVM in 2021 een stijging van deze aantallen. Hulphond Nederland speelt in op de toenemende geestelijke zorgvraag en start met de extra bijdrage van de loterij een nieuw zorgconcept genaamd: Domingo House. Binnen dit toekomstige centrum levert Hulphond Nederland dierondersteunde therapie met paarden, honden en coaching. Jongeren van 6 tot 23 jaar met klachten die voortkomen uit ontwikkelingsstoornissen (zoals ADHD en autisme), trauma, depressie en burn-out en volwassenen vanaf 23 jaar met klachten die voortkomen uit trauma en burn-out kunnen hier terecht. 

Waar veel therapievormen uitgaan van de analyse en van daaruit kijken naar het handelen, doet Hulphond Nederland dit andersom: eerst reflecteren op het handelen met behulp van therapie met paarden en honden en pas daarna volgt de analyse. Op deze manier zoeken professionals van de stichting samen met de cliënt, naar passende mogelijkheden om de wereld anders tegemoet te treden. Hierbij staan herstel van verbinding tussen het hoofd, het hart en het lichaam, focus op kwaliteiten en vaardigheden van de cliënt, ervaringsleren binnen de context van het leven van de client centraal. Om voldoende draagvlak voor het Domingo House te realiseren zet Hulphond Nederland de loterijbijdrage in als vliegwiel om de effectiviteit van dierondersteunde therapie bij zorgverzekeraars en andere financiers aan te tonen via drie pilots op acht personen die een trainingsprogramma met honden en paarden doorlopen.

 

2020 - Hulphond Nederland: Domingo House

Bijzonder project in
2020
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 375.000,-