IUCN NL

Landacquisitiefonds

Het landacquisitiefonds van IUCN NL stelt natuurorganisaties in zuidelijke landen in staat om bedreigde stukken natuur aan te kopen of te leasen. Hierdoor wordt het leefgebied van bedreigde soorten uitgebreid. De gebieden die met hulp van IUCN NL worden aangekocht kennen doorgaans een enorme biodiversiteit. In Borneo bijvoorbeeld leven tal van bijzondere dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. Door uitbreiding van landbouw, plantages, snelwegen en steden dreigen deze unieke natuurgebieden te verdwijnen of versnipperd te raken. Dankzij IUCN NL worden deze bedreigde ecosystemen op een effectieve manier beschermd en behouden voor de toekomst. Sinds de oprichting van het fonds in 2001 heeft IUCN NL de aankoop van ruim 32.000 hectare mogelijk gemaakt.

Resultaten:

Voor het eerst in acht jaar werd de zeer zeldzame Perzische panter weer in Armenië gesignaleerd. Het ernstig bedreigde roofdier werd op camera vastgelegd in het Kaukasus Wildreservaat.
Lees meer over de Perzische panter

In de jaren 90 leefden er nog maar 150 gouden leeuwaapjes in het Atlantisch regenwoud aan de kust van Brazilië. Dankzij aankoop en bescherming van zijn leefgebied heeft het aapje zich teruggevochten en is zijn aantal vertwintigvoudigd.
Lees meer over het leeuwaapje

106 projecten gefinancierd, 32.000 hectare beschermd, 27 landen, 62 NGOs gesteund.

Fotocredits headerbeeld: Daniel Alarcron

Landacquisitiefonds

Project
Het landacquisitiefonds van IUCN NL stelt natuurorganisaties in zuidelijke landen in staat om bedreigde stukken natuur aan te kopen of te leasen.