Stichting DOEN en de Natuur en Milieufederaties

Qurrent

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw. Daarom willen Stichting DOEN en de Natuur en Milieufederaties het aandeel duurzame energie vergroten en de beweging naar energiebesparing en lokaal opgewekte energie versnellen. Om dit te bereiken zijn kennisplatform HIER Opgewekt en het energiebedrijf van de toekomst, Qurrent, opgericht. Een innovatief en baanbrekend droomproject dat in 2011 een bedrag van13,5 miljoen euro vanuit de Droomfonds van de Postcode Loterij ontvangt.

Aanpak

Stichting DOEN en de Natuur en Milieufederaties zien de noodzaak van het gebruik van duurzame energie en besparing bij consumenten. Daarnaast zijn er ook veel mooie lokale initiatieven gericht op het opwekken van lokale energie, die nog meer impact kunnen hebben als zij hun krachten bundelen. Het ontbreekt in de energiemarkt aan partijen die specifiek (lokale) opwekking gekoppeld aan energiebesparing faciliteren in nauwe samenwerking met hun klanten.

Stand van zaken

Qurrent is sinds de start uitgegroeid tot een toonaangevende vernieuwer op de groene energiemarkt, met onder meer vernieuwende initiatieven voor het zelf lokaal opwekken en besparen van energie. Zo laat de pionier in meer dan 30 zonneprojecten en met initiatieven als de Buurtmolen en Windtegoed zien dat mensen, arm en rijk, op een toegankelijke en betaalbare manier zelf schone energie kunnen opwekken. De Consumentenbond heeft Qurrent vijf jaar op rij uitgeroepen tot groenste energiebedrijf van Nederland.

Na zeven jaar van snelle groei en ontwikkeling geeft DOEN de vernieuwende initiatieven van de groene energiepionier meer impact door in 2018 haar aandelen over te dragen aan Greenchoice. Dit past goed bij de rol en werkwijze van DOEN: het steunen van voorlopers, deze groter, sterker en zichtbaarder maken, en het stokje doorgeven aan een andere partij als hiermee een grotere impact behaald kan worden.

Dankzij de participatie van Stichting DOEN en met een bijdrage van het Droomfonds is een vernieuwend initiatief mogelijk gemaakt dat een impuls heeft gegeven aan de transitie naar duurzame energieopwekking. De opbrengst van de verkoop van Qurrent gebruikt Stichting DOEN voor nieuwe investeringen in initiatieven voor een groene, sociale en creatieve samenleving.


2011 - Stichting DOEN en de Natuur en Milieufederaties: Qurrent

Project
Energieverbruik in huis 100 % duurzaam maken en er voor zorgen dat alle energie lokaal wordt opgewekt.
Bijzonder project in
2011
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 13.500.000