SOS Kinderdorpen

Red mijn moeder

Wereldwijd treft baarmoederhalskanker jaarlijks 500.000 vrouwen, veelal moeders, waarvan ruim de helft overlijdt aan de ziekte. 80% van deze vrouwen woont in ontwikkelingslanden. Om hier iets aan te veranderen heeft SOS Kinderdorpen, met behulp van de steun van de Postcode Loterij, een methode laten ontwikkelen dat de ziekte kan behandelen.

De Female Cancer Foundation heeft de ‘See&Treat’-methode ontwikkeld. Met deze methode kan het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt op een eenvoudige wijze in een vroeg stadium ontdekt worden en, indien nodig, behandeld. Hiermee wordt het risico om baarmoederhalskanker te ontwikkelen met 90% gereduceerd.

Een bewezen succes

In 2011 startte SOS Kinderdorpen samen met de Female Cancer Foundation (FCF) en met steun van de Nationale Postcode Loterij het ‘Red mijn Moeder’ project. Het project werd gerealiseerd in de medische centra van SOS Kinderdorpen in Ghana, Gambia, Kenia, Malawi en Zambia. Met de samenwerking zijn in de eerste drie jaar bijna 200.000 vrouwen voorgelicht over baarmoederhalskanker en circa 30.000 vrouwen gescreend in de medische centra van SOS. Naar aanleiding van de screening hebben 7.500 vrouwen een behandeling ondergaan.

Lees meer over dit project

Red mijn moeder

Project
Baarmoederhalskanker behandelen door middel van de 'See&Treat'-methode.
Bijzonder project in
2011
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 1.640.000