Postcode Loterij Goed Geld Gala 2018

Er gaat dit jaar ruim 357 miljoen euro naar 112 goede doelen, dankzij u!

Donderdag 15 februari werd bekend gemaakt dat er dit jaar een recordbedrag naar goede doelen gaat die werken aan een betere wereld. Dankzij de 2,9 miljoen deelnemers groeide de opbrengst van de Postcode Loterij het afgelopen jaar naar ruim 715 miljoen euro. Omdat de helft van de opbrengsten direct geschonken wordt aan goede doelen, groeide ook deze bijdrage, met bijna 16 miljoen euro. De ruim 357 miljoen euro die de Postcode Loterij dit jaar doneert aan goede doelen is verdeeld onder 112 organisaties. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim 5,4 miljard euro geschonken aan goede doelen.

Compilatie Goed Geld Gala

Een veilige keuze voor vrouwen

Rutgers ontvangt een donatie van 11,9 miljoen euro uit het Droomfonds van de Postcode Loterij. Rutgers gaat met de schenking veilige abortusmiddelen wereldwijd beschikbaar maken en vrouwen in Ethiopië en Kenia  voorlichten over voorbehoedsmiddelen, en veilige abortus. Jaarlijks ondergaan circa 22 miljoen vrouwen een onveilige abortus, waardoor er per jaar 5 miljoen vrouwen achterblijven met ernstige complicaties zoals onvruchtbaarheid en chronische ontstekingen. Deze en vele andere donaties maakte de Postcode Loterij bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré.

Integrale uitzending Goed Geld Gala

Speech Boudewijn Poelmann

Een greep uit de donaties die de loterij donderdagavond bekendmaakte

Miljoenen voor Nederlandse projecten voor mens en natuur

Vele Nederlandse organisaties werden verblijd met extra schenkingen naast hun jaarlijkse vaste bijdrage. Zo krijgt de Waddenvereniging ruim 5 miljoen euro extra voor de definitieve aanleg van de vismigratierivier bij de Afsluitdijk, ontvangt IVN 1,8 miljoen euro extra voor de aanleg van 100 minibossen in Nederland en kan Fossielvrij NL 1 miljoen euro tegemoet zien voor haar inzet voor de transitie naar duurzame energie. Dankzij een bijdrage van 1 miljoen euro kan het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel een tweede locatie openen in Rotterdam, waar vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van verwaarlozing, geweld, misbruik en uitbuiting worden geholpen.  

Extra miljoenen voor noodhulp bij de vele humanitaire crises

Wereldwijd blijft het aantal humanitaire crises toenemen. Door conflicten zijn meer mensen dan ooit op de vlucht. Veel van deze mensen worden onder erbarmelijke omstandigheden opgevangen. Naast het conflict in Syrië gaat het bijvoorbeeld om de Rohingya in Myanmar en Bangladesh. Maar ook ontwikkelingen gerelateerd aan klimaatverandering dragen ertoe bij dat mensen afhankelijk worden van noodhulp. Door deze ontwikkelingen ontstaat grote druk op noodhulporganisaties. De Postcode Loterij schenkt daarom Artsen zonder Grenzen, het Nederlandse Rode Kruis en Stichting Vluchteling elk een extra bijdrage van 4,3 miljoen euro, in te zettenwaar de nood het hoogst is.

Leonardo DiCaprio spreekt klimaatzorgen uit

Acteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio sprak namens de door hem in 1998 opgerichte stichting, de Leonardo DiCaprio Foundation (LDF) op het Goed Geld Gala. In zijn speech sprak hij zijn zorg uit over de onomkeerbare effecten die hebzucht en onverschilligheid hebben op onze planeet. Dit besef leidde tot de oprichting van zijn foundation, waarmee hij wil werken aan een oplossing om het tij te keren en zoveel mogelijk mensen hiertoe in beweging te krijgen.

Speech Acteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio

Na zijn speech werd DiCaprio verrast met een cheque van 900.000 euro voor zijn foundation. Met deze bijdrage kan de LDF wereldwijd werken aan een gezond klimaat, het beschermen van bedreigde diersoorten en het herstellen van ecosystemen.

Wat feiten op een rij

Een record bedrag naar goede doelen

We verwelkomen dit jaar 5 nieuwe goede doelen

Droomfonds

Scouting Nederland gaat voor avontuur

Terugblik 2017: LINDA.foundation