Wildlife Justice Commission en de Postcode Loterij: samen strijden tegen handel in bedreigde en beschermde diersoorten

Stropers maken jacht op beschermde dieren om bijvoorbeeld de hoorns of tanden voor veel geld te verhandelen op de illegale markt. Dit zorgt ervoor dat dieren als de neushoorn, tijger en olifant met uitsterven bedreigd worden. Wildlife Justice Commission (WJC) doet undercover onderzoek en verzamelt zo bewijs van de misdaden. Dit bewijs wordt aan de lokale overheden gegeven zodat zij de daders kunnen oppakken en veroordelen. En als dat niet gebeurt zoekt WJC wereldwijd de publiciteit met de resultaten van haar onderzoek, om de lokale overheid onder druk te zetten de daders alsnog te vervolgen.

WJC werd opgericht binnen het door de loterij gesteunde Droomfondsproject Neushoorns zijn goud waard. Vervolgens ontvingen zij voor hun succesvolle strijd tegen toenemende handel in bedreigde en beschermde diersoorten in 2017 een eenmalige bijdrage van 2,5 miljoen euro. Sinds de start van de samenwerking heeft WJC van de loterij 3,5 miljoen euro ontvangen voor haar activiteiten.

Wildlife Justice Commission

Thema's
Natuurbescherming
Gesteund sinds
2019
Totaal ontvangen
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 3,5 miljoen
Missie en aanpak

De Wildlife Justice Commission (WJC) is in 2015 opgericht om een nieuwe aanpak te bieden in de bestrijding van transnationale georganiseerde wildlife criminaliteit. Haar missie is het verstoren van georganiseerde criminele netwerken die in beschermde dieren en natuur, illegaal gekapt hout en illegaal gevangen vis handelen. De WJC doet dit door intelligence analyses en undercoveronderzoeken uit te voeren en opsporingsinstanties te ondersteunen met opsporing, arrestaties en inbeslagnemingen.

De WJC verstrekt tevens informatie aan beleidsmakers, zodat zij een beter inzicht hebben in de dynamiek van het criminele landschap.

Besluitvorming beinvloeden

Om ervoor te zorgen dat de overheden en opsporingsinstanties daadwerkelijk tot actie overgaan betrekt de WJC achter de schermen belangrijke partijen in het land, zoals de diplomatieke gemeenschap, het bedrijfsleven en beroemdheden. Deze partijen voeren vervolgens weer achter de schermen gesprekken met de overheid waarin druk wordt uitgeoefend om tot actie over te gaan.

Indien er niet tot actie wordt overgegaan, heeft de WJC de mogelijkheid om een openbare hoorzitting te organiseren waar het dossier in het openbaar door een

Resultaten

In de afgelopen vier jaar heeft de WJC nauwe operationele relaties opgebouwd met opsporingsinstanties in Azië, Afrika en Amerika; landen langs de criminele keten van de illegale handel in wilde dieren. De nauwe werkrelaties hebben geleid tot de arrestatie van 101 handelaren, de ontwrichting van 14 criminele netwerken, de inbeslagname van meer dan 1,8 ton ivoor (180 olifanten), 18 neushoornhoorns, 780 kg schubdierschubben (2.080 schubdieren), 5 baby-orang-oetans en meer dan 6.878 levende zoetwaterschildpadden en schildpadden.

Dankzij onze onderzoeken en intelligence analyses hebben beleidsmakers een beter beeld van wildlife criminaliteit en kunnen zij effectiever beleid opstellen en effectievere opsporing uitvoeren.

Benieuwd naar het werk van de Wildlife Justice Commission?

Naar de website