Theirworld, UNICEF en UNHCR ontvangen 1,35 miljoen euro van Postcode Loterij

De Postcode Loterij wil kwetsbare groepen steunen die geraakt worden tijdens de crisis en uit het zicht dreigen te raken. Na extra schenkingen aan de Voedselbanken en het Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis, geeft de Postcode Loterij nu een extra bedrag om 20.000 kinderen in Griekse vluchtelingenkampen de komende maanden onderwijs te kunnen blijven bieden. Voor deze groep kinderen is niet voldoende internationale hulp beschikbaar terwijl hulp hard nodig is. Daarom zorgt de Postcode Loterij nu voor ondersteuning.

Ieder kind heeft recht op toegang tot onderwijs. Vanwege de covid-19-uitbraak kunnen duizenden kinderen in Griekse vluchtelingenkampen niet meer naar school. Onder de vlag van het samenwerkingsverband Education Cannot Wait kunnen organisaties Theirworld, UNHCR en UNICEF dankzij de bijdrage van de Postcode Loterij 20.000 kinderen 6 maanden lang toch onderwijs laten volgen en de noodzakelijke psychosociale begeleiding bieden. Door te zorgen dat deze kinderen toegang houden tot onderwijs en hulp, behouden zij perspectief.

Education Cannot Wait – toch onderwijs voor gevluchte kinderen

Tot voor de coronacrisis gingen vluchtelingkinderen in Griekenland naar school: deels naar de bestaande scholen samen met de Griekse kinderen en deels in de door hulporganisaties opgezette scholen in en bij de kampen. Organisaties verenigd in het internationale samenwerkingsverband Education Cannot Wait maakten dit mogelijk, mede met donaties vanuit de Postcode Loterij. Vanwege de lokaal afgekondigde lock down kunnen 20.000 kinderen nu geen onderwijs meer volgen. Ondanks dat ook in Griekenland de lock down langzaamaan wordt versoepeld, blijven de vluchtelingkampen vooralsnog gesloten en kunnen de kinderen niet naar school. Extra uitdagend is dat er voor deze groep kinderen veel minder internationale hulp beschikbaar is.

Met de extra bijdrage van de Postcode Loterij kunnen de hulporganisaties Theirworld, UNICEF en UNHCR deze vluchtelingkinderen in Griekenland 6 maanden lang toch onderwijs geven en zorgen voor toegang daartoe. Bijvoorbeeld door toegang tot goed internet te faciliteren, onderwijs via podcasts aan te bieden en zonnelampen en -opladers te verstrekken. Ook zullen ouders en kinderen voorgelicht worden over maatregelen die zij kunnen nemen om verspreiding van het virus tegen te gaan en krijgen de kinderen psychosociale hulp.

Lees meer over Education Cannot Wait