Nationale Postcode Loterij presenteert:
De Ocean Clean Wash Plaid.

De plaid die zacht is voor u en voor de planeet.

Wat een lekker gevoel is dat toch: wegkruipen onder een lekkere warme deken op de bank met een grote kop thee. En dat gevoel wordt nog lekkerder met de Ocean Clean Wash Plaid.

Een plaid die aanvoelt als zacht katoen, maar voor 100% gemaakt is van gerecycled plastic. In iedere plaid is 1,5 kg plasticafval verwerkt, dat is opgehaald op stranden in India. Tevens zorgen we ervoor dat een zelfde hoeveelheid aan plastic dat gebruikt is voor het maken van al onze plaids, van de stranden bij Mumbai wordt opgeruimd.

De plaid bestaat niet alleen volledig uit gerecycled plastic, ook bij de productie staat het creëren van een zo duurzaam mogelijk product centraal. Tijdens de productie wordt de plaid 5 keer gewassen, met gebruik van een speciaal waterfilter, om te voorkomen dat hele kleine plasticvezels in het milieu terechtkomen.

Ook de fabriek waarin de plaids geproduceerd zijn, is zeer duuraam. Al het water dat gebruikt wordt bij de productie wordt opgevangen, gefilterd en opnieuw gebruikt!

Graag vertellen wij u hoe de Ocean Clean Wash Plaid tot stand is gekomen. Van plastic tot plaid.

4dab07a0-4d71-41fd-b1df-ca9d3c55f5c4_2DEF.jpg

1.     Van plastic naar garen

De basis van iedere stof is garen. Het garen voor deze plaid is gemaakt van 100% gerecycled plastic uit India. Het plastic wordt omgesmolten tot een dunne en oneindig lange draad. Door een aantal van deze draden in elkaar te ‘twisten’ ontstaat garen. Om te voorkomen dat de stof te makkelijk microvezels verliest, zijn de garen vaker ‘getwist’ dan normaal. Het gebruikte garen is dus sterker dan een normale draad en verliest minder microvezels. Lekker duurzaam!

2. Weven

Het gebruikte garen voor de Ocean Clean Wash Plaids is afkomstig uit India. Om onnodig transport te voorkomen, is de plaid daar ook geproduceerd. Daarnaast zijn de mensen in India van oudsher ontzettend goed in het weven van de fijnste stoffen. De fabriek waar de productie plaatsvindt voldoet aan de strengste milieu- en werkgeverseisen en is continu bezig met het verkennen van nieuwe mogelijkheden voor verduurzaming. Er wordt gezorgd voor veilige en fijne werkomstandigheden voor alle werknemers. De eigenaresse van de fabriek is 43 jaar geleden begonnen met het weven van stoffen. Samen met haar zoons runt ze de fabriek: een echt familiebedrijf.

145267b2-9a24-4677-b983-faaacdd04706_1DEF.jpg
018b5434-caf3-4bdd-ab7a-d179ac55d9f5_3DEF.jpg

3.     Controleren en bijsnijden

Gedurende het productieproces worden de plaids 4 keer gecontroleerd, door ervaren medewerkers. Zo worden kleine foutjes geen grote fouten, omdat ze tijdig hersteld kunnen worden. Hierdoor worden minder plaids afgekeurd en dus minder grondstoffen verspild. Na de controle worden de randen van de plaids handmatig geknipt en worden ze op maat gemaakt. Dit gebeurt zo nauwkeurig mogelijk, wederom om de hoeveelheid afval te beperken.

4.     Voorwassen: reductie microvezels

Naast het gebruik van het bijzondere garen, is het wassen misschien wel het meest bijzondere aan de plaids. Iedere plaid wordt tijdens productie namelijk 5 keer gewassen met een waterfilter. Voor aanvang van de productie, is in de fabriek in India een waterfilter van PlanetCare geïnstalleerd. Dit filter vangt microvezels op die tijdens het wassen vrijkomen: maar liefst 90% van de microvezels die anders later los zouden kunnen komen bij het gebruik van de plaid worden nu al door de filters van PlanetCare opgevangen. Deze vezels worden verzameld, gedroogd en voor verwerking aangeboden aan de overheid. Zo wordt voorkomen dat deze microvezels in het milieu terechtkomen.

7794eac9-6b3b-48ca-b094-4c27aa50f3ad_4DEF.jpg
5181aa1b-5925-4bd1-887f-e31e4daef957_plaid.png

5.     Laatste inspectie

Na het wassen wordt iedere plaid afzonderlijk nog een keer helemaal gecontroleerd en met de hand opgevouwen. Alles om zeker te weten dat de plaid 100% in orde is en er bijvoorbeeld tijdens het verpakken geen halen in zijn gekomen voordat hij naar Nederland wordt verstuurd.

Partners

Nationale Postcode Loterij werkt voor dit project samen met drie partijen die allemaal een specifieke bijdrage aan dit duurzame product hebben geleverd. Deze samenwerking is minstens zo bijzonder als het resultaat ervan!

Plastic Soup Foundation

Al jaren is de Plastic Soup Foundation de autoriteit als het gaat om het aankaarten van het ‘plasticprobleem’. En al even lang is deze Foundation de groep die vooraan staat als het gaat om het stimuleren van oplossingen. Zij maken zich hard voor het reduceren van plasticgebruik en het voorkomen van uitstoot van microvezels in ons milieu. Met het wassen van kleding komen namelijk per wasbeurt miljoenen microvezels in ons milieu terecht. Dé aanleiding om de Plastic Soup Foundation te betrekken bij dit project!

Lees meer

Afroz Shah

Afroz Shah is begonnen in India als een ‘one man army’ in de strijd tegen de enorme golf aan plastic op de Indiase stranden. Inmiddels is hij een beroemdheid met een beweging bestaande uit duizenden vrijwilligers. Elk weekend gaan zij naar de stranden om er het zwerfplastic dat de zee iedere dag met zich meedraagt op te ruimen. Namens Nationale Postcode Loterij wordt er een donatie gedaan aan de beweging van Afroz Shah, om hem in staat te stellen exact de hoeveelheid plastic op te ruimen die nodig is voor productie van de plaids.

PlanetCare

PlanetCare is een Sloveense innovator op het gebied van duurzaamheid, die zich o.a. inzet voor de reductie van plastic microvezels in de wereld. Als één van de eersten zijn ze erin geslaagd een wasmachinefilter te ontwikkelen die ook geschikt is voor thuisgebruik. Als onderdeel van het project is een industrieel filter geïnstalleerd in de fabriek waar de plaids zijn geproduceerd. Uit de resultaten blijkt dat na 5 wasbeurten het merendeel van de microvezels is opgevangen in het waterfilter.

Weten wat u zelf kunt doen aan reductie van plastic microvezels in ons milieu?

Lees meer