Apopo

De wereld verbeteren? Ratten hebben er een neusje voor. De Belgische organisatie APOPO traint ze om in voormalige oorlogsgebieden naar landmijnen te snuffelen. En voor alle duidelijkheid, die ratten overleven dit zelf ook. Ze zijn zo slim. Maar APOPO ontdekte nog iets. Ratten kunnen ook ruiken of iemand besmet is met tuberculose, een ziekte die jaarlijks nog altijd miljoenen slachtoffers maakt. U begrijpt: wij steunen de briljante snuffelaars en hun trainers van harte!

Super speurders

Apopo bedacht hoe het fantastische reukvermogen van ratten kan worden ingezet. Inmiddels is met hulp van getrainde ratten al een oppervlakte van zo’n 16.500 voetbalvelden mijnenvrij gemaakt! Een ‘hero rat’ kan rustig over landmijnen heen trippelen en een stuk van 200 m2 in 20 minuten doorzoeken. Een mens met een metaaldetector doet daar soms wel vier dagen over. In landen als Cambodja, Angola en Zimbabwe werden vele onnodige doden en verminkingen voorkomen. En de mijnenvrije grond kwam weer voor landbouw beschikbaar.

Sneller dan de dokter

Ratten die een diagnose stellen. Wie had dat ooit gedacht? Hun neuzen pikken ook feilloos de geur op die ontstaat als iemand besmet is met tbc. Voor artsen is de ziekte lastig te diagnosticeren, maar een rat kan gemiddeld vijf speekselmonsters per uur ‘beruiken’. Doordat 42 klinieken in Tanzania en Mozambique hun monsters naar Apopo sturen kunnen 40% meer tbc-gevallen tijdig worden vastgesteld. Artsen kunnen daardoor veel sneller de behandeling starten.

APOPO ontving een projectbijdrage van € 1 miljoen. Deelnemers van de Postcode Loterij: bedankt! Dankzij u kunnen wij APOPO en meer dan 100 andere organisaties financieel ondersteunen. En dankzij u heeft de Postcode Loterij sinds 1989 al ruim € 5 miljard aan goede doelen geschonken. Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl