APOPO

De wereld verbeteren? Ratten hebben er een neusje voor. De Belgische organisatie APOPO traint ze om in voormalige oorlogsgebieden naar landmijnen te snuffelen. De briljante speurders zijn zo licht dat ze zonder gevaar over landmijnen kunnen trippelen. Vorige week is buidelrat Magawa door een Britse organisatie onderscheiden met een gouden medaille voor

heldenmoed. In Cambodja hielp deze kleine held om 67 landmijnen en andere explosieven onschadelijk te maken.

Superspeurders

Gebieden in meer dan 60 landen liggen bezaaid met landmijnen en ander explosief oorlogstuig. Het veroorzaakt veel leed en dodelijke ongelukken. APOPO bedacht hoe het fenomenale reukvermogen van ratten kan worden ingezet. Inmiddels is met hulp van getrainde ratten al een oppervlakte van zo’n 39.000 voetbalvelden mijnenvrij gemaakt! Een rat kan een stuk grond ter grootte van een tennisbaan in 30 minuten doorzoeken. Een mens met een metaaldetector doet daar dagen over.

Diagnose

In landen als Cambodja, Angola en Zimbabwe werden dankzij APOPO vele onnodige doden en verminkingen voorkomen. En de mijnenvrije grond kwam weer voor landbouw beschikbaar. Bovendien blijkt dat ratten ook een diagnose kunnen stellen. Hun neuzen pikken feilloos de geur op die ontstaat als iemand besmet is met tbc. In tientallen klinieken in Tanzania en Mozambique kunnen daardoor nu 40% meer tbc-gevallen vroegtijdig worden vastgesteld. Waardoor de behandeling sneller kan beginnen.

Samen het verschil maken

APOPO ontving in 2018 een speciale bijdrage van € 1,5 miljoen. Dankzij onze deelnemers kunnen wij APOPO en meer dan honderd andere organisaties financieel ondersteunen. De Postcode Loterij heeft sinds de oprichting in 1989 al ruim € 6,2 miljard aan goede doelen kunnen schenken. Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.