Het virus bestrijden met de Zorgbus

Om de verspreiding van Covid-19 te stoppen moeten we echt iedereen in Nederland bereiken. Ook de meest kwetsbaren, zoals daklozen en mensen zonder papieren. Dokters van de Wereld rijdt met Zorgbussen en artsen langs diverse locaties. Zoals een hotel in Scheveningen en een Amsterdamse sporthal, waar dakloze ‘ongedocumenteerden’ tijdelijk kunnen verblijven. De artsen houden er spreekuren, screenen op symptomen en verwijzen mensen door als dat nodig is. Samen komen we er doorheen!

De Zorgbus zoekt ze op

Daklozen stappen niet snel naar de dokter. Vluchtelingen en migranten zonder paspoort vragen ook niet snel om medische hulp. Omdat ze niet weten hoe. Of bang zijn. Daarom zoekt Dokters van de Wereld deze kwetsbare, moeilijk bereikbare mensen op. Sinds 2015 rijden de wereldse dokters met de Zorgbus rond in Amsterdam en inmiddels ook op andere plekken. Want ieder mens heeft recht op medische zorg! 

Meer begrip, minder kosten

Met de Zorgbus bereikt Dokters van de Wereld aanzienlijk meer ‘ongedocumenteerden’ dan via reguliere spreekuren. Het mobiele zorgteam verricht geen medische handelingen, maar helpt hen de weg te vinden naar huisarts, tandarts of verloskundige. De inzet van de Zorgbus maakt burgers én zorgverleners bovendien bewust van de problemen waarmee de papierlozen te maken hebben. En tijdige zorg voorkomt crisisopvang en onnodige kosten voor de samenleving.

Samen het verschil maken

Dokters van de Wereld ontving sinds 2009 een bijdrage van € 7,1 miljoen. Dankzij onze deelnemers kunnen wij Dokters van de Wereld en meer dan honderd andere organisaties financieel blijven ondersteunen. En dankzij alle deelnemers kon de Postcode Loterij sinds 1989 al ruim € 6,2 miljard aan goede doelen schenken.

Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl