Global Witness

Global Witness wil dat ze gezien en beschermd worden: de mensen die durven op te staan tegen corruptie, onrecht en geweld. Zoals de 18-jarige Ramon Bedoya uit Colombia. Zijn vader nam het op tegen een palmolie-producent die hun grond en het omliggende bos wilde inpikken. Hij werd vermoord door een gewapende bende. De dappere Ramon zet de strijd van zijn vader voort, met gevaar voor eigen leven. Global Witness doet er alles aan om zijn strijd onder de aandacht te brengen.

Corruptie groot probleem

In landen die rijk zijn aan grondstoffen is corruptie een groot probleem en een belangrijke oorzaak van armoede. De bevolking profiteert vaak nauwelijks van de natuurlijke rijkdommen, zoals goud, olie, uranium en mineralen. In Afrika alleen al verdwijnen jaarlijks miljarden dollars door corruptie en fraude. Global Witness wil zwakke regelgeving en corrupte systemen veranderen. En schendingen van mensenrechten tegengaan. Global Witness onderzoekt, publiceert feiten en oefent druk uit op overheden en bedrijven.

Actie tegen onrecht en geweld

Overal waar corruptie, geld en hebzucht samenkomen – zoals in het Amazonegebied of in Congo – worden activisten, natuurbeschermers en bewoners bedreigd of zelfs vermoord. Global Witness voert hier campagne tegen, zodat betrokken burgers onbedreigd kunnen protesteren tegen onrecht. Global Witness doet ook onderzoek naar moorden, geweldsincidenten en de oorzaken van conflicten. Overheden worden aangespoord om daders te berechten.

Samen het verschil maken

Global Witness ontving sinds 2018 een bijdrage van € 1 miljoen. Deelnemers van de Postcode Loterij: bedankt! Dankzij u kunnen wij Global Witness en meer dan honderd andere organisaties financieel ondersteunen. En dankzij u heeft de Postcode Loterij sinds 1989 al ruim € 5 miljard aan goede doelen geschonken.

Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl