Plastic Soup Foundation

Carina, Madhuri, Robert, Martje en Laura (v.l.n.r.) doen op 19 september mee aan World Cleanup Day - de grootste opruimactie ter wereld - in Nederland georganiseerd door o.a. Plastic Soup Foundation. Met afvalzakken en een speciale app in de aanslag gaan ruim 20 miljoen mensen in 180 landen zwerfvuil opruimen én registreren. Zo brengen ze de (plastic)vervuiling letterlijk in kaart. Dat helpt om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken en de plasticsoep in de oceanen terug te dringen.

Overal plastic

Plastic is overal om ons heen. Van tassen tot flesjes, van kratten tot saladebakjes. Het plastic dat in ons milieu terechtkomt, jaarlijkse een enorme hoeveelheid, valt uiteindelijk uiteen in piepkleine deeltjes. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat deze microplastics schadelijk zijn voor mens en dier. De Plastic Soup Foundation werkt nauw samen met wetenschappers en universiteiten in diverse landen, roept op tot meer onderzoek en komt in actie.

Inzicht en oplossingen

De Plastic Soup Foundation wil voorkomen dat er nog meer plastic in het milieu belandt, kennis vergaren over de schadelijke gevolgen van microplastics én de hoeveelheid geproduceerd plastic verminderen. Tijdens World Cleanup Day verzamelen miljoenen mensen in 180 landen zoveel mogelijk zwerfvuil. Zo verkrijgen we waardevolle informatie over het soort afval dat in het milieu terecht komt en waar het vandaan komt. Dat inzicht is noodzakelijk voor het vinden van structurele oplossingen. De bron van plasticvervuiling zijn we uiteindelijk zelf, dus de oplossing begint ook bij onszelf.

Samen het verschil maken

De Plastic Soup Foundation ontving in 2020 een speciale bijdrage van € 1 miljoen. Dankzij onze deelnemers kunnen wij de Plastic Soup Foundation en meer dan honderd andere organisaties financieel ondersteunen. De Postcode Loterij heeft sinds de oprichting in 1989 al ruim € 6,2 miljard aan goede doelen kunnen schenken. Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl