Plastic Soup Foundation, IVN en Stichting de Noordzee

Samen gaan we op weg naar plasticvrije rivieren in 2030! Dat is hard nodig. Elke dag stroomt via onze rivieren een grote hoeveelheid plasticafval de zee in, waardoor de wereldwijde plasticsoep nog groter wordt. Schone Rivieren onderzoekt samen met vrijwilligers het zwerfafval dat langs de Nederlandse rivieren wordt aangetroffen en ruimt het ook meteen op. Door het afval in kaart te brengen, kunnen we de vervuilers aanspreken en het plasticprobleem bij de bron aanpakken.

Het begint dichtbij

Wereldwijd vormt de plasticsoep een bedreiging voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Elk jaar raken miljoenen zeezoogdieren en vogels verstrikt in plastic of ze zien het aan voor voedsel. Ook de gevolgen voor onze eigen gezondheid liggen op de loer, doordat microscopisch kleine plasticdeeltjes in onze voedselketen terecht komen. Het probleem begint dichterbij dan je denkt: plastic afval dat in de Nederlandse rivieren belandt en naar de Noordzee stroomt.

Onderzoeken en opruimen

Langs de Maas en de Waal doet Schone Rivieren onderzoekswerk met hulp van opgeleide vrijwilligers. Dat geeft inzicht in de diverse soorten afval, de meest voorkomende items en de meest vervuilde hotspots. Met die data kunnen vervolgens bedrijven, beleidsmaker en consumenten worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. In 2019 werd langs 405 kilometer rivieroever 32.000 kilo zwerfafval opgeruimd, kwamen 5.250 vrijwilligers in actie en werden 432 afvalonderzoekers opgeleid.

Samen het verschil maken

Schone Rivieren is een initiatief van de Plastic Soup Foundation, IVN en Stichting de Noordzee. Het ontving een loterijbijdrage van € 1,95 miljoen. Dankzij onze deelnemers kunnen wij Schone Rivieren en meer dan honderd andere organisaties financieel ondersteunen. En heeft onze loterij sinds de oprichting in 1989 al ruim € 6,2 miljard aan goede doelen kunnen schenken.Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl