Wakker Dier

Varkensgeluk bij bioboer Bas uit Rucphen. In een modderpoel die is uitgeroepen tot Mooiste Modderpoel van het land. Een actie waarmee Wakker Dier de biologische boeren in het zonnetje zet. Want elk varken verdient zo’n dierwaardig leven. Maar miljoenen Nederlandse varkens zitten op elkaar gepropt in stallen. Zonder daglicht, met nog geen vierkante meter per dier. Willen we écht iets veranderen aan dit lijden? Kies dan bewust voor minder vlees eten, zegt Wakker Dier.

Positieve actie

Met de Mooiste Modderpoel Trofee bekroont Wakker Dier elk jaar een biologische varkenshouder die zijn of haar varkens een modderpoel en een goed leven geeft. Daarmee vraagt (en krijgt!) Wakker Dier tegelijkertijd aandacht voor de gevolgen van onze vleesconsumptie: twaalf miljoen ‘opgehokte’ industrievarkens die nooit buiten komen. De dieren lijden. Zeugen raken kreupel en veel opgroeiende biggen krijgen last van stress, longziekten, hoesten en diarree.

Basisbehoefte

Onderzoek van Universiteit Wageningen noemt een modderbad een basisbehoefte voor varkens, zoals grazen dat voor koeien is. Lekker modderen helpt bij wondgenezing, beschermt tegen parasieten, stimuleert sociaal gedrag en werkt als natuurlijk zonnebrandmiddel. Industrievarkens rollen soms in hun eigen poep en plas om af te koelen. En dat terwijl een varken een zeer intelligent, zindelijk dier is. Respect voor alle dieren, dat is waar Wakker Dier voor staat.

Samen het verschil maken

Wakker Dier is een van de meer dan honderd organisaties die wij dankzij onze deelnemers kunnen ondersteunen. De afgelopen vijf jaar ontving Wakker Dier een bijdrage van € 3,8 miljoen. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij in 1989 hebben we al ruim € 6,2 miljard aan goede doelen kunnen schenken.Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl