Wereld Natuur Fonds

Spitsbergen, een belangrijk leefgebied voor de ijsbeer. Maar door ‘global warming’ is het onzeker of de ijsberen daar een toekomst hebben. Een groot deel van het Noordpoolgebied is mogelijk al binnen 15 jaar ijsvrij in de zomer. Het einde voor de ijsbeer? Nee! Doorlopend onderzoek van het Wereld Natuur Fonds zorgt ervoor dat we te weten komen welke cruciale gebieden bescherming nodig hebben. En werken we aan specifieke regel­geving om bedreiging tegen te gaan.

Nog niet te laat

Op de Noordpool stijgt de temperatuur twee keer zo snel als in de rest van de wereld. Het ijs verdwijnt. Dat heeft grote invloed op de ijsberen, die het ijs nodig hebben om op zeehonden te jagen, hun favoriete eten. Maar het is nog niet te laat. Commerciële jacht op ijsberen is verboden en door onderzoek en lobbywerk zijn er nu meer veilige gebieden voor de ijsbeer. Het aantal ijsberen groeit nu zelfs. 

Nieuwe kennis

Het ijsberenonderzoek van het Wereld Natuur Fonds heeft veel nieuwe kennis opgeleverd. Met satellietzenders worden tientallen ijsberen gevolgd. Zo kunnen zien we hoe ze met de veranderende omstandigheden omgaan. We zien waar ze hun holen maken, welke afstanden ze zwemmen en welke jachtmethodes ze gebruiken. Dit onderzoek naar hun nieuwe gedrag geeft ons een kans om de ijsberen straks beter te beschermen.

Het Wereld Natuur Fonds ontving sinds 1993 een bijdrage van € 371,6 miljoen. Deelnemers van de Postcode Loterij: bedankt! Dankzij u kunnen wij het Wereld Natuur Fonds en meer dan 100 andere organisaties financieel ondersteunen. En dankzij u heeft de Postcode Loterij sinds 1989 al ruim € 5 miljard aan goede doelen geschonken. Samen voor een betere wereld.