Wildlife Justice Commission

De Wildlife Justice Commission (WJC) boekt successen in de strijd tegen de illegale, internationale dierenhandel. Zo bracht hun intensieve opsporingswerk bijvoorbeeld de verhandelroute van zeldzame orang-oetans in kaart. Vier jonge mensapen konden worden gered uit de handen van een handelaar. De experts van WJC verzamelen bewijsmateriaal. En verstoren de criminele netwerken die grof verdienen aan de grensoverschrijdende handel in beschermde dier- en plantensoorten. Wordt vervolgd!

Cruciaal onderzoek

WJC startte het onderzoek naar de handel in mensapen in 2017. De populatie van orang-oetans in Indonesië is de laatste decennia sterk gedaald door verlies van hun natuurlijke habitat en illegale handel. De rechercheurs van WJC brachten de verhandelroutes in kaart van Indonesië naar het Midden-Oosten, via Maleisië en Thailand. Dergelijk onderzoek is cruciaal om de systematiek van deze transnationale handel te begrijpen. En om overheden en politie aan te sporen tot ingrijpen.

Zware criminaliteit

In het eerste jaar van het onderzoek heeft WJC kunnen bijdragen aan de arrestatie van een belangrijke handelaar en vier jonge orang-oetans gered van een leven in gevangenschap. WJC vindt dat de illegale handel in beschermde dieren beschouwd moet worden als internationale georganiseerde criminaliteit, die we met dezelfde urgentie en methodes moeten bestrijden als andere vormen van zware criminaliteit. Zeldzame planten en dieren zijn geen handelswaar, ze horen thuis in de natuur.

Samen het verschil maken

Wildlife Justice Commission ontving sinds 2019 een bijdrage van € 3,5 miljoen. Dankzij onze deelnemers kunnen wij Wildlife Justice Commission en meer dan honderd andere organisaties financieel ondersteunen. De Postcode Loterij heeft sinds de oprichting in 1989 al ruim € 6,2 miljard aan goede doelen kunnen schenken. Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl