Vanaf vrijdag 1 maart kunnen groene start-ups van over de hele wereld zich weer aanmelden voor de Postcode Lotteries Green Challenge. Start-ups die kunnen meedoen, hebben een oplossing voor bijvoorbeeld: klimaatverandering door het reduceren van CO2, het plastic probleem of voedselverspilling.

De Postcode Lotteries Green Challenge is uitgegroeid tot een van de grootste jaarlijkse duurzaamheidswedstrijden ter wereld. De vijf beste start-ups mogen in totaal 1 miljoen euro verdelen, waarvan de winnaar 500.000 euro in ontvangst mag nemen. De runner-up ontvangt 200.000 euro en de drie overige finalisten nemen ieder 100.000 euro mee naar huis. Met deze competitie wil de Postcode Loterij ervoor zorgen dat baanbrekende oplossingen die bijdragen aan een betere wereld, daadwerkelijk ontwikkeld worden en op de markt komen.  

Luchtbellengordijn tegen plasticsoep

In 2017 won de Nederlandse Anne Marieke Eveleens met haar start-up The Great Bubble Barrier. Om de plasticsoep aan te pakken heeft The Great Bubble Barrier een luchtbellenscherm voor rivierbeddingen ontwikkeld dat plastic afvangt voordat het in zee terecht komt. Ongeveer 80% van het plastic in de zee stroomt via rivieren de oceaan in. Deze vinding perst lucht onder hoge druk door een geperforeerde buis op de rivierbodem. Hierdoor ontstaat een gordijn aan luchtbellen dat zowel de stroom van plastic afval aan het wateroppervlak als de zwevende microdeeltjes onderwater blokkeert. Langs het luchtbellengordijn drijft het plastic naar de waterkant waar het wordt afgevangen voor recycling.

Meer informatie is te vinden op www.greenchallenge.info.