We zijn steeds bewuster bezig met het gebruik van plastic producten. Zo betaal je tegenwoordig voor een plastic tasje bij de supermarkt en is er al veel aandacht voor het scheiden van plastic afval. Echter worden onze oceanen nog steeds vervuild met grote hoeveelheden plastic. En het merendeel van dat plastic is nauwelijks zichtbaar met het blote oog en zit verborgen in producten die wij dagelijks gebruiken.
  • 1. Tandpasta

Je tanden poesten met plastic, klinkt niet echt fris. Toch zit er vaak verborgen microplastic in onze tandpasta. Dit plastic komt na het uitspugen via de gootsteen in het water, maar omdat we (per ongeluk) nog wel eens een beetje tandpasta doorslikken dus ook in ons lichaam.  

2. Theezakjes

Wij waren even verbaasd dat theezakjes ook op dit lijstje staan. Maar helaas blijken niet alle theezakjes geschikt voor op de composthoop, omdat ze maar voor 70 tot 80 procent (!) biologisch afbreekbaar zijn. De overige stoffen bestaan onder andere uit een klein deel plastic. Dat is best schadelijk voor het milieu, want het polypropyleen (plastic) in de theezakjes komt vaak wel op de groene composthoop terecht. Gelukkig zijn er meerdere theeproducenten bezig om het probleem van verborgen plastic op te lossen. Wel even op de verpakking kijken of er geen polypropyleen inzit dus!

3. Scrub

De harde stukjes in je scrub, bedoeld om oude huidcellen te verwijderen, zijn de grootste boosdoeners bij het vervuilen van het milieu. Deze stukjes schuurpapier zijn namelijk vaak gemaakt van plastic. En omdat je dit verzorgingsproduct wegspoelt door het doucheputje komen al die deeltjes plastic in ons water. Zeker weten dat je een goede scrub gebruikt? Check dan even of er geen Polyethylene (PE) inzit.

4. Zonnebrandcrème

Met dit warme weer smeren we ons een ongeluk om onze huid te beschermen tegen de brandende zonnestralen. Vervolgens nemen we een duik in de zee om een beetje af te koelen en smeren ons 10 minuten later weer in met een nieuwe laag zonnebrand. Maar in veel crèmes zit Polymethyl Methacrylate (PMMA) wat eigenlijk gewoon plastic betekent. Deze vorm van microplastic komt dus ongefilterd in de zee terecht… 

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij steunen we verschillende organisaties die zich in zetten voor het terugdringen van plastic in het milieu. Wil je ook minder plastic consumeren? Gebruik dan bijvoorbeeld de app van de Plastic Soup Foundation, daarmee zie je in één oogopslag of een product microplastic bevat: download hier.