Samen investeren in duurzame cacao.

Solidaridad & Cordaid

Kate Manitey uit Ghana kan haar kleine cacaobedrijf professioneel en duurzaam laten groeien. Ze sloot een lening af via PlusPlus, een crowdfunding platform opgezet door Solidaridaden Cordaid(voorheen: ICCO). PlusPlus koppelt ondernemende mannen en vrouwen, zoals Kate, aan particuliere investeerders in Nederland. Heel belangrijk, want kleine ondernemingen in Afrika zijn te groot voor microkrediet en krijgen bij banken vaak geen lening. Dankzij PlusPlus kan Kate boeren in haar omgeving helpen om meer cacao te laten groeien op hetzelfde stuk grond.

Productie verhogen

Veel cacaoboeren in Ghana leven in ernstige armoede. Oorzaak is de te lage, oneerlijke prijs die chocolade-producenten betalen voor hun cacao. Eerst startte Solidaridad het MASO-programma, dat jongeren leerde om de cacaoteelt professioneel en duurzaam aan te pakken. Daarna begon een deel van hen bedrijven die diensten verlenen aan cacaoboeren, met als doel de cacaoproductie op hun stuk(je) grond flink te verhogen.

Eerlijke groeikans

Cacao-ondernemers zoals Kate sluiten meerjarige onderhoudscontracten af met boeren, voor wie ze allerlei taken uitvoeren op hun plantages. Denk aan goed snoeien, bemesting, boomziektes voorkomen en geregelde bestuiving van de bloeiende bomen. Kate wilde verder en kon voor haar bedrijf gelukkig een lening afsluiten via PlusPlus, het crowd-fundingplatform dat Solidaridad samen met Cordaid heeft opgericht. Voor haar geen banklening met torenhoge rente, maar een eerlijke kans om te groeien!

Samen het verschil maken.

Solidaridad en Cordaid ontvingen in 2020 een extra projectbijdrage van € 1 miljoen voor de ontwikkeling van het PlusPlus-platform. Solidaridad en Cordaid zijn twee van de meer dan honderd organisaties die wij dankzij onze deelnemers kunnen ondersteunen. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij in 1989 hebben we al ruim € 6,2 miljard aan goede doelen kunnen schenken. Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl.