Klein maar fijn, voor mens en natuur.

IVN Natuureducatie 

Elke buurt z’n eigen minibos! - Op initiatief van IVN Natuureducatie werd in 2015 het eerste Tiny Forest van Nederland aangeplant, middenin Zaandam. Een minibos ter grootte van een tennisbaan, waar vogels, vlinders en andere insecten zich thuis voelen. En dat verkoeling biedt op warme dagen en regenwater vasthoudt. Op ruim honderd plekken hebben kinderen en buurtbewoners, samen met hun gemeente, inmiddels een minibos aangelegd. Zo komen kinderen dichterbij de natuur en ontstaan er steeds meer groene oases waar je elkaar kunt ontmoeten.

Natuur dichtbij

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. Twee op de drie kinderen in Nederland groeit op in de stad en komen zelden zelfstandig in de natuur. Een Tiny Forest in de buurt zorgt dat stadskinderen, leerkrachten en buurtbewoners de natuur van dichtbij kunnen beleven. Zij planten het minibos zelf aan, met hulp van de gemeente, verzorgen het en gebruiken het voor buurtfeestjes en buitenlessen.

Eerste in Europa

Het Tiny Forest in Zaandam was het eerste in Europa. Bij de aanplant in 2015 was ook de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma aanwezig. Hij bedacht een bosbouwmethode, speciaal gericht op het ontwikkelen van kleine stadsbossen. Ze groeien snel en zorgen voor een enorme toename van plant- en diersoorten in de stad. Inmiddels zijn er al 125 Tiny Forests in Nederland en dat worden er snel meer. Elke buurt z’n eigen minibos!

Samen het verschil maken

IVN Natuureducatie is één van de meer dan honderd organisaties die wij dankzij onze deelnemers kunnen ondersteunen. De afgelopen vijf jaar ontving IVN Natuureducatie een bijdrage van € 10,6 miljoen. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij in 1989 hebben we al ruim € 6,5 miljard aan goede doelen kunnen schenken.
Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl