Onze planeet vraagt om gezonde investeringen. 

De ontbossing moet nu echt stoppen.

Tropische regenwouden zijn hotspots van biodiversiteit en onmisbaar in de strijd tegen klimaatverandering. De ontbossing moet nu echt stoppen, stelt Global Witness. Ook regeringen, banken, investeerders en bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Want nog elke dag worden enorme stukken regenwoud opgeofferd aan bijvoorbeeld veehouderij en plantages voor palmolie en rubber. Global Witness onderzoekt, rapporteert en spoort regeringen aan om verwoestende investeringen in te dammen.

In kaart brengen

Global Witness onderzoekt welke bedrijven, financiële belangen en geldstomen verbonden zijn met ontbossing. Hun onderzoek toont een complex samenspel van veehouders, internationale vleeshandelaren, banken, supermarkten en fastfoodketens. In 2020 onthulde Global Witness ook dat een bekend hedge fund € 170 miljoen investeerde in een landbouwbedrijf dat een groot deel van de Braziliaanse Cerrado regio had ontbost.

Verantwoordelijk houden

Bovendien dringt Global Witness er bij de betrokken regeringen op aan om met nieuwe wetgeving te komen die hun waardevolle oerwoud beschermt. Wetten en regels die vervolgens ook gehandhaafd worden, zodat ondernemingen en investeerders verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun daden. 

Samen het verschil maken

Global Witness is één van de meer dan honderd organisaties die wij dankzij onze deelnemers kunnen ondersteunen. De afgelopen vijf jaar ontving Global Witness een bijdrage van € 2 miljoen. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij in 1989 hebben we al ruim € 6,5 miljard aan goede doelen kunnen schenken. Samen voor een betere wereld: Postcode Loterij.