Er ligt een droom in het Markermeer.

Natuurmonumenten 

Negen jaar geleden deelde Natuurmonumenten een grote droom met ons: de biodiversiteit terugbrengen in het verschraalde Markermeer. Nu ligt er een nieuw natuurgebied van 13 vierkante kilometer. Marker Wadden, een groep eilanden gemaakt van zand, klei en slib uit het Markermeer. Er zijn al ruim 140 vogelsoorten geteld, 190 soorten insecten, 20 vissoorten en 170 soorten (water)planten. Een natuurlijk succes, waar iedereen van kan genieten. Komt u ook lekker wandelen, vogels kijken en uitwaaien?

Bijdrage gaf doorslag

Sinds de aanleg van de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen is het Markermeer sterk verarmd. Met grote gevolgen voor plant en dier. De aanleg van Marker Wadden - uit 42 miljoen kuub zand, klei, veen en slib -brengt hier verandering in. Onze Droomfondsbijdrage was doorslaggevend voor de creatie van Marker Wadden: het heeft andere partijen, zoals Rijkswaterstaat en diverse ministeries, over de streep getrokken om ook te investeren in deze nieuwe natuur. 

Biologische rijkdom

In 2016 begon de aanleg van het eerste eiland, waar ook bezoekers welkom zijn. Het laatste eiland komt in 2023 gereed. In de afgelopen vijf jaar is op en rond de Marker Wadden een rijkdom aan natuurlijk leven ontstaan. Zo komen er tijdens de vogeltrek tienduizenden vogels langs. En wij kunnen er naar hartenlust vogels spotten, genieten van het recreatiestrand en heerlijk wandelen. Een droom werd werkelijkheid!

Samen het verschil maken

Voor de aanleg en ontwikkeling van de Markerwadden ontving Natuurmonumenten een Droomfondsbijdrage van in totaal € 22 miljoen. Natuurmonumenten is één van de meer dan honderd organisaties die wij dankzij onze deelnemers kunnen ondersteunen. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij in 1989 hebben we al ruim € 6,5 miljard aan goede doelen kunnen schenken. Samen voor een betere wereld: Postcode Loterij.