Nederland ruimt weer lekker op

Plastic Soup Foundation

Op 18 september gaan we met z’n állen flink aan de slag tijdens World Cleanup Day, in Nederland georganiseerd door o.a. de Plastic Soup Foundation. Gewapend met afvalzakken en een speciale app gaan tienduizenden mensen in 180 landen zwerfvuil opruimen en (plastic)vervuiling in kaart brengen. Dat helpt om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.  

Overal plastic

Niet alleen op het strand ligt veel plastic. Plastic is overal om ons heen. Van tassen tot flesjes, van kratten tot saladebakjes. Het plastic dat in ons milieu terechtkomt, jaarlijkse een enorme hoeveelheid, valt uiteindelijk uiteen in piepkleine deeltjes. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat deze microplastics schadelijk zijn voor mens en dier. De Plastic Soup Foundation werkt nauw samen met wetenschappers en universiteiten in diverse landen, roept op tot meer onderzoek en komt in actie.

Inzicht en oplossingen

De hoeveelheid plastic die elk jaar wordt geproduceerd steeg van 2 miljoen ton in 1950 tot 368 miljoen ton in 2019. De Plastic Soup Foundation wil voorkomen dat er nog meer plastic in het milieu belandt, kennis vergaren over de schadelijke gevolgen van microplastics én de hoeveelheid geproduceerd plastic verminderen. De bron van plasticvervuiling zijn we uiteindelijk zelf, dus de oplossing begint ook bij onszelf.

Samen het verschil maken

De Plastic Soup Foundation ontving in 2020 een bijdrage van € 1 miljoen. Dankzij onze deelnemers kunnen wij de Plastic Soup Foundation en meer dan honderdvijftig andere organisaties financieel ondersteunen. De Postcode Loterij heeft sinds de oprichting in 1989 al ruim € 7,1 miljard aan goede doelen kunnen schenken. Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl