Samen in actie voor schone stranden.

Stichting De Noordzee

De Noordzee, ons grootste natuurgebied, is rijk aan zeeleven. Vervuiling door zwerfafval – zoals plastic en sigarettenfilters – vormt een grote bedreiging voor vogels, vissen en zeehonden. Daarom komen Stichting De Noordzee en duizenden burgers weer in actie tijdens de Boskalis Cleanup Tour. Zij maken tussen 1 en 15 augustus in etappes de hele Noorzeekust schoon, van Cadzand tot Schiermonnikoog. Al dat afval opruimen gebeurt uiteraard veilig en ‘corona proof’. Iedereen kan meehelpen!

Bijna 100 ton

Al zeven zomers ruimt Stichting De Noordzee met duizenden vrijwilligers zoveel mogelijk afval van de Nederlandse Noordzeestranden. Sinds 2013 is er al 94.509 kilo afval van de stranden gehaald met de hulp van 14.457 deelnemers. Het doel? Aandacht vragen voor het probleem van zwerfafval, dat we met z’n allen kunnen en moeten oplossen. Het onlangs ingevoerde statiegeld op kleine plastic flesjes is een mooie stap. 

Peukenprobleem

De Boskalis Beach Cleanup Tour, de grootste opruimactie van Nederland,  staat dit jaar in het teken van vervuiling door sigarettenfilters, het meest gevonden afval op toeristische stranden. In sigarettenfilters zit plastic. Eén sigarettenfilter kan acht liter water vervuilen en dieren kunnen de peuken aanzien voor voedsel. Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee: “Het strand is geen asbak!”

Samen het verschil maken

Stichting De Noordzee is één van de meer dan honderd organisaties die wij dankzij onze deelnemers kunnen ondersteunen. De afgelopen vijf jaar ontving Stichting De Noordzee een bijdrage van € 2,5 miljoen. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij in 1989 hebben we al ruim € 6,5 miljard aan goede doelen kunnen schenken. Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl