RAVON & Good Fish

Palingen zijn wonderlijke wezens, die bescherming nodig hebben. Als ze net geboren zijn zwemmen ze de oceaan over naar Europa, maar stuiten hier op onneembare stuwen, sluizen en gemalen. De paling is bovendien geliefd vanwege z’n smaak en door illegale vangst en handel in babypaling is hij nu ernstig bedreigd. Tijd voor actie. RAVON en Good Fish startten een petitie om de (Europese) politiek tot maatregelen te bewegen. Want de paling is, net als elk ander dier, onmisbaar in onze natuur.

Politieke actie nodig

Het gaat helaas heel slecht met de paling. De laatste 50 jaar is het palingbestand met 90% afgenomen. Paling staat als ‘Critically Endangered’ op de Rode Lijst en heeft dezelfde status als de berggorilla, de neushoorn en de tijger. Het is zaak dat de Europese regeringen – ondanks eerdere beloften – nu echt in actie komen. RAVON en Good Fish starten hun campagne en lobbywerk met een online petitie. 

Handel en hindernissen aanpakken

Wat de politiek kan doen is de illegale handel in babypaling aanpakken, die handelaren veel geld oplevert. Een ander belangrijk punt is dat er minder hindernissen voor de paling moeten komen bij stuwen, sluizen en gemalen. Volwassen paling moet naar zee kunnen zwemmen om zich aan de andere kant van de oceaan voort te planten. De babypaling die terugkomt, moet vanuit zee weer de Europese rivieren, sloten en meren kunnen bereiken. 

Samen het verschil maken

RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) en Good Fish ontvingen een eenmalige projectbijdrage van € 2 miljoen. RAVON en Good Fish zijn twee van de meer dan honderd organisaties die wij dankzij onze deelnemers kunnen ondersteunen. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij in 1989 hebben we al ruim € 6,2 miljard aan goede doelen kunnen schenken.
Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl